Poliția de Frontieră a mărit gradul de vigilență în punctele de trecere pentru detectarea, notificarea precoce și răspunsul rapid în vederea prevenirii transmiterii transfrontaliere a pericolelor biologice, chimice și radiologice cu risc pentru sănătate publică, în contextul semnalării unui caz de pericol biologic în Portul Giurgiulești.
În data de 20 februarie 2016, în Portul Internațional Liber Giurgiulești a acostat un cargobot, aflat sub pavilionul R.Moldova.
La 22 februarie, căpitanul navei a apelat Staţia zonală asistenţă medicală de urgenţă, unde un echipaj de ambulanță din s. Slobozia Mare s-a deplasat către Portul Giurgiulești. Personalul medical a constatat că un bărbat, cetățean al Siriei de 39 de ani, suportă febră și criză hipertensivă, primele semne de boală, conform spuselor acestuia, au apărut în seara zilei de 21 februarie. În urma acordării primului ajutor medical de urgență, bărbatul, simțindu-se mai bine, a refuzat spitalizarea.
În dimineața zilei de 24 februarie 2016, căpitanul navei a observat semne clinice de suferință și a rechemat ambulanța, care a constatat decesul sirianului. Având suspiciunea că decesul a parvenit în urma unei maladii grave de import, extrem de periculoasă, neobișnuită și neașteptată, și pentru a nu răspândi pericolul de origine biologică s-a recurs la prevederile Regulamentului Sanitar Internațional în vederea prevenirii transmiterii transfrontaliere a pericolului pentru sănătatea publică.
În regim de urgență, în comun acord cu Centrul Național de Sănătate Publică, a fost format un grup de lucru, care a izolat pe cargou, întregul echipaj și au întreprins toate măsurile sanitar-epidimiologice, prin colectarea informațiilor privind datele cu caracter personal și itinerarul navei parcurs în ultimele 30 de zile, în scopul identificării a contactului cu persoana infectată. La fel, reprezentanții Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, precum și brokerul vamal, care au intrat în contact cu bolnavul, au fost supuși unui control medical riguros, de către medicul Poliției de Frontieră și medicul infecționist al IMSP Spitalul raional Cahul.
În prezent, niciuna dintre cele 14 persoane, care au avut legătură cu sirianul, nu prezintă manifestări de boală. Echipajul este izolat la bordul navei, iar personalul, ce a efectuat controlul de frontieră, este monitorizat medical.
Astăzi, 25 februarie, medicul legist al IMSP Cahul a efectuat necropsia, stabilindu-se cauza morții – ,,pneumonie interstițială bilaterală microfocală, posibil etiologie virală”. Însă, fiind suspectată infectarea cu virusul gripal AH1N1, a fost prelevată proba biologică și transmisă Laboratorului Epidimiologic a Infecțiilor Respiratorii Virale, iar rezultatele vor fi anunțate mâine, 26 februarie 2016.
Elena Ivanov