Primul lucru pe care trebuie să îl faceți când vreți să transplantați o orhidee este să procurați un substrat special pentru aceste plante. Orhideele au nevoie de un substrat cu un pH scăzut. Pământul de flori, fie el de cea mai bună calitate, va ucide fără excepție orice orhidee.
Substratul de cultură trebuie să fie cât se poate de poros, afânat, uşor, bine drenat, mai ales la speciile epifite, care au nevoie de un grad ridicat de aerație la nivelul rădăcinilor.
Structura aerisită a substratului este realizată prin conținutul ridicat de scoarță de pin, care previne deteriorarea rădăcinilor, facilitând evaporarea umidității excesive și eliminarea condițiilor de dezvoltare a mucegaiului.
Substratul trebuie de asemenea să aibă un conținut ridicat de humus astfel încât să asigure necesarul de vitamine, nutrienți, enzime și minerale pentru o creștere frumoasă și o înflorire de lungă durată.
Transplantarea orhideelor se face numai după ce planta a încetat să mai înflorească și a început să producă rădăcini și frunze noi. E importantă schimbarea ghiveciului în acest moment deoarece orhideea are nevoie de substrat nou și de nutrienți pentru a înflori în continuare. Se curăță orhideea de toate elementele moarte (frunze sau rădăcini). De pe rădăcina plantei se vor îndepărta bucățile din vechiul substrat.
În noul ghiveci se va așeza un strat astfel încât să se mențină înălțimea anterioară de plantare. Se așează planta și se acoperă cu noul substrat, presând foarte ușor și uniform în jurul plantei.
În prima săptămână planta nu se udă, permițând în acest fel substratului să se așeze, iar rădăcinilor să se adapteze la noul mediu. După 7 zile se reia udarea. Nu sunt necesare fertilizări în primele luni după ce substratul este schimbat.
Referitor la tipul de ghiveci, mulți specialiști recomandă vasele transparente întrucât orhideea este o plantă epifită, ale cărei rădăcini se dezvoltă deasupra solului. Totodată, nu se recomandă schimbarea ghiveciului după cumpărarea orhideei (se poate păstra în același vas și doi ani fără probleme), dar dacă totuși vreți să faceți acest pas, se va opta pentru o dimensiune asemănătoare a vasului.
Sursa: ingrijireaflorilor.ro