Diana Țăruș și Cristina Bulancea, eleve la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni, au impresionat întreaga republică. Ele au creat spray-ul care șterge praful de cretă fără a lăsa vreo urmă.
Unghenencele au cîștigat, săptămîna trecută, premiul mare, în valoare de 500 de dolari, la ”Diamond Challenge”, un concurs al celor mai bune idei de afaceri între liceeni. În aprilie, vor reprezenta Republica Moldova la finala internațională, care va avea loc la Delaware, SUA.
La început a fost ideea
A apărut acum cîțiva ani. Fetele, împreună cu profesoara lor de chimie, Alina Buga, conducătoarea Clubului de chimie, doctor în pedagogie, au muncit aproape patru ani la proiectul lor.
”Noi folosim în exces creta, fără să știm exact cît e de calitativă. Și profesorii, și elevii inspirăm praful produs de ea. În plus, rămîn în permanență urme albe pe tablă, ceea ce nu e tocmai plăcut și comod. Astfel ne-am gîndit cum ar fi să înlăturăm acest precipitat, ca tabla să fie curată mereu, iar utilizarea cretei să fie inofensivă pentru organism”, povestește profesoara.
Conținutul rămîne un mister
Ceea ce putem spune e că spray-ul are aromă de mentă și lămîie. Componența, însă, rămîne o taină.
Cert e că soluția e foarte eficientă. ”Pulverizînd, noi înlăturăm substanța insolubilă de pe tablă, după care ștergem cu laveta. Tabla rămîne strălucitoare. Important e că putem scrie imediat pe ea, iar cei din spatele clasei vor vedea absolut tot ce e scris”, explică Alina Buga.
Soluția inovatoare deja se utilizează
Deja al doilea an în liceu se folosește acest spray pentru curățirea tablei. Dar nu în toate clasele, căci fiecare e cu cerința și preferințele sale. În plus, și tablele sînt diferite.
De notat că această soluție conține și substanțe care stimulează învățarea, astfel că, în clasele unde se pulverizează parcă și starea de spirit e alta.
”Tabla capătă un luciu, iar aerul din auditoriu este mai curat și are un miros plăcut”, afirmă și Gabriela Postolache, elevă în clasa a XI-a. Colegul ei, Maxim Budeanu, adaugă: ”Astăzi, utilizăm o metodă de curățire a tablei mult mai plăcută și ușor de folosit. Așa că pot spune că fetele care au gîndit acest spray sînt bravo. Cred că, cu multă ambiție, vor ajunge acolo unde-și doresc”.
Au mers mai departe
De notat că ideea lor cu soluția respectivă a fost apreciată, cu un an și jumătate în urmă, ele obținînd un premiu special la concursul ”Cel mai bun elev inovator”. Diana Țăruș și Cristina Bulancea au hotărît atunci să meargă mai departe și să dezvolte ideea. Pentru concursul … au început pregătirile din septembrie, au încercat diferite arome, au schimbat de mai multe ori conținutul. Astfel, ajungeau să lucreze, uneori, și șapte ore pe zi. Și au reușit.
”Jurații au luat în considerație faptul dacă proiectul nostru are potențial de creștere și, desigur, impact social”, face o precizare Diana.
Cumpărători din alte raioane
După ce au produs acest spray special, cele două eleve au mers prin liceele din Ungheni, unde au demonstrat cum se utilizează și care este efectul acestuia. Produsul a fost solicitat, deocamdată, doar de Liceul ”Mihai Eminescu”. După concurs au fost telefonate de la instituții din Orhei, din Chișinău. Oamenii vor deja să cumpere acest produs. Apropo, costul este de aproximativ 20 de lei.
Viitorul sună bine
Premiul de 500 de dolari va fi folosit doar pentru dezvoltarea afacerii. Pe lîngă spray, au produs și praf special care, fiind dizolvat, are aceleași caracteristici ca și sprey-ul. E foarte comod. ”Am investit mult, dar sperăm să reușim să generăm venit într-o bună zi. Ne gîndim să fondăm chiar un SRL în acest scop”, a făcut o remarcă Diana Țăruș.
Mai mulțumiți
”Am salutat acest proiect, care e în beneficiul nostru. Nu ne-am așteptat că fetele vor lua chiar premiul mare. Copiii noștri sînt inventivi și lucrează mult. Bravo lor, bravo profesoarei Alina Buga”, a declarat directoarea liceului, Lidia Covali.
Sursa expresul.com