Primăria Ungheni a lansat ieri o campanie de recrutare a voluntarilor. Programul de recrutare a voluntarilor pentru orașul Ungheni își propune să adune o echipă de oameni activi, responsabili, disponibili să își ofere timpul liber în folosul comunității, doritori de a participa la efectuarea schimbărilor pentru o mai bună guvernare, pentru coeziunea socială şi dezvoltarea orașului natal.
Voluntariatul este reglementat prin legea nr. 121 din 18.06.2010 și presupune participarea benevolă la oferirea de servicii, cunoștințe și abilități sau la prestarea unor activități în domenii de utilitate publică, din proprie inițiativă, a persoanei denumită voluntar.
În apelul său, Primăria Ungheni îndeamnă localnicii să nu privească pasiv la lucrurile ce se petrec în societate. „Nu mai e timpul să privim pasiv cum decurg lucrurile în societatea noastră. Fiecare om ce își poate exercita drepturile şi responsabilităţile pe care le are ca membru al comunităţii, trebuie să conștientizeze că are un enorm potențial uman de a schimba lucrurile. În zorii noului mileniu, voluntariatul este o componentă esenţială a tuturor societăţilor. El pune eficient în practică declaraţia Organizaţiei Naţiunilor Unite conform căreia „Noi, oamenii avem puterea de a schimba lumea””, se arată într-un comunicat al Primăriei.
„Oricine poate să devină voluntar și să aducă astfel o contribuție, cît de mică, lumii care ne înconjoară. Important este să iți dorești acest lucru. Fac voluntariat de cînd mă țin minte, iar sentimentul că sunt util comunității mele, mă face să mă simt împlinit ca cetățean”, declară primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros.
„Afirm cu certitudine că unghenenii au un spirit de apartenență civică foarte bine dezvoltat. E timpul să utilizăm acest potențial în scopuri nobile. Îndemn orice cetățean să devină voluntar. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea orașului nostru”, a mai adăugat primarul Alexandru Ambros.
Să fii voluntar ai parte de o serie de beneficii, cum ar fi să lucrezi într-un mediu tânăr şi inovator; să obții o specializare într-un anumit domeniu; să interacţionezi cu oameni profesionişti; să stabilești noi relaţii care te pot ajuta în viitoarea carieră; să capeţi încredere în forţele proprii, să înveţi să îţi susţii punctul de vedere.
Poți fi voluntar în acel domeniu care îți este cel mai aproape. Astfel, poți alege din această vastă listă: cultură, artă, recreere; apărarea drepturilor şi promovarea intereselor cetăţeneşti; învăţământ, educaţie, cercetare; filantropie; sănătate; cooperare internaţională; servicii sociale; reprezentarea intereselor de afaceri şi profesionale; dezvoltare economică şi socială. Un domeniu aparte sunt echipele de pompieri și salvatori.
Primăria orașului Ungheni dezvoltă un mini-proiect „Dezvoltarea Serviciului/Echipelor de voluntari salvatori pentru situații de urgență” finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare prin intermediul Proiectului „Reducerea Riscurilor Climatice și Dezastrelor, Faza II”. Primăria orașului Ungheni își propune să crească reziliența orașului Ungheni și a societății civile față de situațiile de urgență prin intermediul unei campanii de informare „Vreau sa fiu Voluntar” care va sensibiliza cetățenii privind modul de acțiune în fazele predezastru, dezastru și postdezastru.
Tot ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntar în echipa Primăriei orașului Ungheni este să completezi Formularul. Vă așteptăm cu drag pentru a începe schimbările în orașul Ungheni.”
Dina Roșca