Ialoveni, 11 februarie 2016, membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru(CRD Centru) s-au întrunit în cadrul primei ședințe ordinare din acest an. Potrivit adrcentru.md, ședința a fost prezidată de Eleonora Graur, președintele CRD Centru și președintele raionului Rezina.
La deschiderea ședinței, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, a salutat membrii CRD Centru exprimîndu-și recunoștința pentru activitatea consiliului. „MDRC în mod consecutiv a accentuat importanța colaborării Autorităților Centrale și a celor locale. Conlucrarea eficientă și continuă va genera progrese în eliminarea disparităților regionale, scop pe care ni l-am propus încă de la elaborarea primei Strategii Naționale de Dezvlotare Regională. Efortul pe care-l depunem noi împreună este un exemplu de dezvoltare pentru întreaga republică. MDRC a stat la baza creării inclusiv a ADR-urilor și a CRD-urilor, iar la moment ne putem lăuda cu multiple proiecte de succes dezvoltate în diverse sectoare.” Tot în cadrul acestei ședințe viceministrul a anunțat că deși la moment există lucrări nefinalizate, MDRC depune eforturi ca pînă la finele acestui an toate restanțele să fie înlăturate, proiectele inițiate să fie finalizate și în etapa nemijlocit următoare să fie preluate noi proiecte pentru a fi implementate. De asemenea, Anatol Usatîi, a vorbit despre faptul că la moment ministerul poartă discuții cu reprezentanții BERD, Ambasada Germaniei, Delegației UE și cu alți parteneri de dezvoltare pentru identificarea potențialilor investitori pentru realizarea proiectelor de dezvoltare regională.
Membrii consiliului s-au întrunit pentru a pune în discuție și a aproba un șir de documente importante care vor asigura dezvoltarea durabilă a regiunii pentru perioada 2016-20202, cît și pentru buna desfășurare a activităților agenției în anul curent. De asemenea, cei prezenți la întrunire au audiat proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Centru pentru anii 2016-2020, au fost discutate principalele domenii de intervenție, obiectivele specifice și măsurile necesare de întreprins de către actorii de dezvoltare regională pentru atingerea obiectivului general – cel de creștere economică echilibrată și durabilă a Regiunii Centru.
Eduard Ungureanu, directorul interimar al Agenției de Dezvoltare Regională a prezentat în cadrul ședinței de astăzi raportul cu privire la activitatea agenției pe parcursul anului 2015. Respectivul raport il puteți consulta pe pagina oficială a agenției www.adrcentru.md la compartimentul Planificare și programare regională/Planuri și rapoarte. Tot aici, directorul ADR Centru a ținut să mulțumească reprezentanților din regiune pentru implicarea în activitățile desfășurate de agenție. „Mizăm pe sprijinul dumneavoastră și în continuare și sperăm că împreună vom reuși să obținem realizări frumoase în procesul de implementare a documentelor pe care le aprobăm astăzi. Proiectele pe care le avem realizate deja în regiune sînt pentru noi ca o carte de vizită de aceia vă îndemn să ne mobilizăm întru asigurarea durabilității proiectelor și să încercăm să multiplicăm practicile de succes astfel încît să avem o regiune dezvoltată.
Șefa Secției Planificare Strategică și programare din cadrul ADR Centru, Ala Bragoi, a informat membrii consiliului despre etapele de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Centru 2016-2020 (SDR Centru) și despre obiectivele și măsurile de dezvoltare a regiunii, care au fost identificate în mod participativ.. Aici, Ala Bragoi, a ținut să menționeze că la elaborarea Proiectului SDR Centru 2016-2020, au muncit atît specialiștii agenției, cît și membrii Comitetul pentru Planificare Strategică, care au acordat un suport substanțial furnizînd informații din regiune pentru ca în final să avem un document calitativ. Aprobarea documentului de către membrii CRD presupune trasarea direcțiilor de dezvoltare a regiunii pentru următorii 5 ani și asigură continuitatea documentelor strategice regionale aprobate anterior.
De asemenea, membrii CRD Centru au aprobat Planul de acțiuni al ADR Centru pentru anul 2016. La această etapă Șefa SPSP a comunicat despre inițierea procesului de elaborare a Programelor regionale sectoriale în domeniul turismului și a economiei, venind cu solicitarea către președinții de raion din Regiunea Centru pentru a delega cîte o persoană în vederea constituirii grupurilor de lucru pe domeniile vizate.
În finalul ședinței, a fost audiat un raport prezentat de Stela Corobceanu, consultant național GIZ, referitor la studiile de fezabilitate elaborate în baza Programelor Regionale Sectoriale. Factorii de decizie din centrul țării au aprobat listele Conceptelor de Proiecte Viabile, identificate și dezvoltate cu suportul partenerilor de dezvoltare și a proiectelor-pilot, implementate cu suportul GIZ. CPV-urile au fost înmînate beneficiarilor și urmează a fi identificate surse de finanțare pentru implementarea acestora.
Șeful Direcției Generale a MDRC, Valerian Bînzaru, a îndemnat membrii CRD Centru să inițieze pregătirea conceptelor de proiecte pentru a fi depuse la cel de-al III-lea Apel de propuneri de proiecte care urmează a fi anunțat în acest an. Tot aici specialiștii agenției urmează să elaboreze un plan de instruiri pentru reprezentanții APL-urilor, potențiali beneficiari din regiune, unde aceștia vor fi școliți cu privire la următorul Apel de propuneri de proiecte.
Toate proiectele de decizie incluse în ordinea de zi a ședinței au fost susținute cu majoritatea de voturi din partea membrilor consiliului.
La ședința de astăzi au participat 40 din 51 de membri ai CRD Centru, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ai ADR Centru, ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei precum și experți oferiți de GIZ.
Elena Ivanov