Legea privind controlul tutunului a fost votată de deputaţi în mai 2015 şi promulgată de preşedinte la începutul lunii iulie a aceluiaşi an. Urmează să fie pusă în aplicare pe etape, din 2016 până în 2018. Prevederile incluse în lege sunt restrictive, însă având în vedere faptul că nu se purced la măsuri imediate şi drastice, fumătorii au timp să se adapteze noilor condiţii impuse. Chiar şi aşa, unii ungheneni cred că această lege este una greu de aplicat, deoarece cetăţenii nu înţeleg dauna tutunului asupra sănătăţii.
Raisa Popovici, şefa Centrului de Sănătate Publică (CSP), spune că angajaţii acestei instituţii deocamdată nu au întreprins careva măsuri în vederea implementării legii în cauză. Recent a primit o directivă de la Ministerul Sănătăţii cu privire la implicarea CSP în implementarea legii în prima etapă, care se referă la publicitatea produselor din tutun. Începând cu 1 ianuarie 2016, a intrat în vigoare prevederea legată de interzicerea totală a publicităţii la ţigări sau orice formă de promovare a fumatului.
Astfel, până la 5 martie curent, CSP trebuie să efectueze controale în centrele comerciale pentru supravegherea respectării legii. Raisa Popovici spune că agenţii economici care vor admite încălcări vor fi sancţionaţi conform prevederilor Codului Contravenţional. În ce priveşte instituţia pe care o conduce, dânsa spune că s-au întreprins măsuri împotriva fumatului.
Şi anume: „Ne-am conformat şi nu avem nici măcar loc special pentru fumători, deoarece nimeni dintre angajaţi nu fumează”.
Cei care au pârghiile pentru a sancţiona pe iubitorii de tutun, în cazul când fumează în locuri nepermise – poliţiştii – consideră şi ei că această problemă nu este uşor de învins. „Şi până la adoptarea prevederilor noi a legii anti-fumat aplicam amenzi celor care nu o respectau, doar că vedeţi, oamenii nu se prea conformează. Totul depinde de cultura fiecăruia. E o lege greu de aplicat, deoarece cetăţenii nu o înţeleg. Unii nici de mâncare nu au bani, însă pentru ţigări găsesc”, zice şeful Inspectoratului de Poliţie Ungheni, Igor Vrănescu. Dânsul consideră că fiecare ar trebui să înceapă lupta antifumat de la sine: „Mă deranjează fumul de tutun, sunt nefumător. La inspectorat nu se fumează în birouri şi am amenajat locuri speciale pentru cei care nu pot renunţa la acest viciu. Am lipit şi pliante în interiorul clădirii care informează că în instituţie e interzis fumatul”.
Potrivit interlocutorului, inspectorii de sector informează cetăţenii despre legea antifumat, amenzile care pot fi stabilite. În privinţa celor care obişnuiesc să fumeze în scările blocului, inspectorul-şef spune că există ac de cojoc: „Dacă aceştia nu iau în considerare sfaturile vecinilor, fumatul îi va costa. Vecinii să fixeze datele şi să sune la poliţie, iar poliţistul va întocmi proces verbal împreună cu amenda de rigoare”.
Conform legii e interzis fumatul în spaţiile închise şi semiînchise, la locul de muncă, în transportul public, în staţiile de aşteptare a transportului şi la cel puţin zece metri de acestea, pe terenurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, pe stadioane sau în pieţe. Cei care nu vor respecta această prevedere vor achita o amendă între 1.000 – 9.000 de lei. Drept că aceasta se va întâmpla după 31 mai curent, de când va intra în vigoare prevederea respectivă.
Legea mai spune că gheretele, unde se vând produsele din tutun, trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 de metri între ele, la mai mult de 50 de metri de instituţiile de învăţământ şi medico-sanitare. Şi în acest sens, la Ungheni sunt încălcări. Viceprimarul Eduard Balan spune că această chestiune va fi pusă în discuţie la o eventuală şedinţă, dar nu a indicat direcţiile clare cum vor acţiona.
Sursa: unghiul.com