Nimic nou sub soare, iar dacă mai apelăm şi la înţelepciunea populară şlefuită prin secole şi mai adăugăm la ea performanţele veacului tehnologiilor înaintate, succesul uimeşte o lume. De la un timp suntem martorii unui fenomen așteptat demult în țara noastră – tendința de a căuta şi aplica tehnologii noi, inovații în producţie şi mai ales în domeniul conservării, utilizării eficiente a energiei.
Un exemplu elocvent în această ordine de idei este casa ecologică pe care și-o construiește Aurel Corman de la Sărătenii Noi, localitate din componenţa comunei Ratuș, raionul Teleneşti. Aurel şi-a construit casa din… baloturi de paie încadrate într-un schelet din lemn de stejar.
Aurel Corman este originar din s. Ratuș. Este cel mai mare din cei trei fii ai Larisei Corman, directoarea ACSA-Telenești şi al lui Grigore Corman, care până la pensionare a fost inginer cadastral în comună. Mai mulți ani Aurel a lucrat şi a stat la Moscova și în… India. Cu soţia sa, Elena, s-au întâlnit în capitala Rusiei. Iar în India au plecat dat fiind faptul că Elena are o îndeletnicire pentru care era apreciată acolo – brodează pe pânză tablouri cu scene din religia indusă. Același lucru Elena îl face acum şi la Sărătenii Noi – brodează și trimite prin poștă în India aceste tablouri, astfel câștigând un ban.
Din India au venit cu multe bagaje, situație care i-a mirat pe vameșii moldoveni, deprinși mai mult cu faptul să petreacă consângenii noștri pentru trai permanent în străinătate, nu să-i vadă revenind acasă. ”Nu ne-am îndurat să rămânem acolo, deși nu era rău de trăit: zonă tropicală, fără iarnă, cu oameni păstrători și generatori ai unei culturi deosebite. Dar dorul de baștină a fost mai puternic. Am ales să trăim în Sărătenii Noi, pentru că ne-am dorit să avem o locuinţă la marginea unui sat mic, iar în spatele casei noastre să fie numaidecât o pădure. Ne-am procurat o gospodărie țărănească acum patru ani. Iar din anul trecut am pornit să ne construim casa”, ne spune Aurel.
Prima tentativă nu i-a reuşit: cineva i-a incendiat cele câteva sute de baloturi de paie stivuite în curte. Baloturile procurate un an mai târziu l-au costat mai ieftin. Şi a început construcţia. Mai întâi a făcut o carcasă cu două nivele din bârne de stejar, tratând paiele și lemnul cu substanțe antiseptice. Ulterior a umplut carcasa cu baloturi, a instalat geamurile și acoperișul.
În această casă ecologică este o microclimă specifică: temperatura se menţine permanent pozitivă, chiar dacă încă nu se face focul. ”De sute de ani casele la noi se construiau din nuiele, acoperite cu lut și paie. Era un termoizolant excelent: asemenea pereţi iarna asigură căldura, vara ţin de răcoare. Însuși faptul că pereții erau văruiți era un plus or, varul este un antiseptic excelent”, spune Aurel Corman.
Tudor Țurcanu, primarul de Ratuș, ne spune că experiența lui Aurel merită să fie cunoscută și aplicată. ”La Călărași a fost construită o asemenea casă, ce-i drept din lampaci de lut şi paie, care a fost acoperită cu stuf. Casa lui Aurel servește aceluiaș școp: să asigure un trai sănătos pentru mulți ani înainte”, spune primarul.
Marian Beiu, arhitectul raionului Telenești, un adept convins al utilizării pe larg a tehnologiilor de conservare a energiei, ne-a spus că a vizi-tat casa lui Aurel şi a rămas încântat. ”Mi-a plăcut ceea ce face domnul Corman. Este un proiect temerar, o construcție rațională și bine calculată, care ar putea, dacă este bine îngrijită, să servească peste un secol. Casa asta e ca prima rândunică, ce prevestește primăvara schimbărilor. Cu siguranță vor fi mai multe”, a fost de părere arhitectul.
Sursa: cuvintul.md
Casa ecologica cu….ardezie cancerigena.