În scopul eficientizării procesului de reabilitare și reintegrare socială a deținuților care urmează să se elibereze în perioada imediat următoare,4 persoane care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr.9-Pruncul s-au familiarizat cu ofertele şi tendinţele de pe piaţa muncii autohtone, informează DIP.
Însoțiți de directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Alexandru PÎNZARI și angajați ai instituției de detenție, aceștia au vizitat Tîrgul locurilor de muncă,organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”.
Deținuții, participanți în cadrul Tîrgului, au vîrste cuprinse între 31 și 61 de ani și sunt încadrați în programele ,,Pro-social” și ,,Liberare condiționată înainte de termen”.
„Departamentul Instituțiilor Penitenciare depune tot efortul pentru ca după ispășirea pedepsei deținuții să devină membri utili ai societății, iar pentru o resocializare eficientă este foarte necesară restabilirea legăturii acestora cu familia și obținerea unui loc de muncă. Mulți din ei au obținut în detenție certificate de absolvire a cursurilor de pregătire profesională, ceea ce constituie un avantaj major pe piața muncii”, a menționat directorul interimar al DIP, Alexandru PÎNZARI.
Pe parcursul vizitei, persoanele din detenție au manifestat un interes deosebit față de propunerile și sfaturile oferite de agenţii economici din diferite domenii de activitate.
Evenimentul se desfășoară pentru al doilea an consecutiv și face parte din cadrul proiectului pilot implementat în instituția penitenciară de la Pruncul, încă din vara anului 2014.
Scopul principal al proiectului îl constituie desfăşurarea unui complex de activităţi cu şi pentru persoanele condamnate în vederea diminuării riscului de recidivă precum și a pregătirii, reeducării şi reintegrării acestora în societate.
Menţionăm că o serie de activități informativ-educative se organizează cu regularitate în toate instituţiile penitenciare din ţară, în scopul facilitării procesului de incluziune socială a persoanelor private de liberate.
Dina Roșca