Primul copil l-a născut acasă. Așa și-a dorit. Și al doilea copil l-a născut acasă. S-a întîmplat chiar recent, pe 15 ianuarie.
A refuzat categoric serviciile medicilor. Nici măcar după naștere nu a vrut să fie examinată de un doctor atît ea, cît și pruncul ei.
Este vorba de o femeie din orașul Călărași, în vîrstă de 33 de ani. De fapt, lucrătorii medicali susțin că de vină pentru această atitudine ar fi soțul ei, pornit rău împotriva a tot ce înseamnă asistență medicală profesionistă. Se pare că motivul ar fi convingerile lor religioase. Nimeni, însă, nu știe ce religie au și ce doctrine împărtășesc.
Ambele nașteri au fost asistate doar de soțul femeii. Cică, s-a informat din internet și știe foarte bine cum să acționeze.
I-a reușit. Copiii s-au născut vii, iar mama a trecut cu bine peste nașteri.
De fapt, lucrătorii medicali susțin că de vină pentru această atitudine ar fi soțul ei, pornit rău împotriva a tot ce înseamnă asistență medicală profesionistă. Se pare că motivul ar fi convingerile lor religioase. Nimeni, însă, nu știe ce religie au și ce doctrine împărtășesc.
La doctor, doar după certificate
Cînd vine vorba de un certificat medical sau de un alt document, își amintesc de doctori. Atunci apelează la ei. ”La opt zile după naștere, soțul femeii s-a adresat la noi, solicitînd să-i eliberăm actul care certifică nașterea copilului”, povestește Nicolae Lupu, șeful Centrului de Sănătate din Călărași. Astfel, medicii au aflat și ei despre nașterea acestui copil.
Într-un mod similar au aflat și despre faptul că femeia este însărcinată. ”Cînd a ajuns în săptămîna a 30-a de sarcină, soțul ei a venit la noi să-i eliberăm buletinul pentru concediul medical de maternitate”, spune Nicolae Lupu. Femeia nu a venit. Nici pînă atunci, nici după.
Dar legea e lege și buletinul respectiv trebuia eliberat. ”I l-am eliberat, în baza anamnezei, fără să-i fi fost făcute careva investigații ”, mai povestește medicul. Cum să-i faci investigațiile care se impun, dacă refuză categoric?
Conștient – la domiciliu
În 2014, a născut pentru prima oară. O fetiță. Nu a mers la maternitate. Nici măcar nu a solicitat ajutorul. Doar soțul i-a fost alături. După naștere, în a opta zi, exact ca și acum, în 2016, a venit la Centrul de Sănătate Călărași soțul femeii, solicitînd să i se elibereze actul care confirmă nașterea copilului.
”Conform legislației, atunci cînd nașterea are loc la domiciliu, o echipă specială examinează lăuza și nou-născutul, după care i se acordă actul solicitat. Dar și proaspăta mămică, și nou-născutul trebuie să se prezinte, în primele zece zile de la naștere, la secția maternitate, unde vor fi examinați”, explică Nicolae Lupu. Prima dată, în 2014, tînăra familie s-a conformat.
S-au prezentat la spital, și lăuza, și copilul, după care au primit certificatul de naștere. ”Atunci l-am atenționat pe tatăl copilului să nu se mai repete așa ceva. Femeia trebuie să nască la maternitate. Parcă a înțeles”, susține doctorul.
Dar… După un an și trei luni, istoria s-a repetat.
Fără acte, dar cu principii
Zilele trec una după alta, iar bărbatul refuză să-și aducă soția și nou-născutul la Spitalul raional, motivînd că nu vrea ca bebelușul să ia vreo infecție de pe undeva. Solicită, însă, actul privind nașterea copilului.
Medicii, la rîndul lor, insistă să vadă lăuza și nou-născutul. Sîntem, totuși, în secolul al XXI-lea. ”Nu sîntem împotrivă să-i eliberăm actul solicitat, dar vrem s-o facem în conformitate cu prevederile legale. Or, noi sîntem cei care purtăm răspundere pentru sănătatea lăuzei și a nou-născutului”, face o precizare Nicolae Lupu.
Nu are încredere în medici
De menționat că bărbatul nu permite lucrătorilor medicali să se apropie nici de nou-născut, nici de mamă pentru a-i examina. El susține că nu are încredere în lucrătorii medicali. Mai mult ca atît, afirmă sus și tare că știe ce trebuie să facă.
”Vizual, se simt bine atît mama, cît și copilul”, notează Nicolae Lupu. Și totuși, o examinare mai detaliată ar fi doar în beneficiul celor doi. Se pare că familia nu vrea să înțeleagă acest lucru și refuză orice tangențe cu medicii. Acum, dar și anterior.
Soluția?
E un caz absolut inedit. Cum să procedeze medicii? Nu pot nici să impună pe cineva să aibă grijă de sănătatea sa, nici să-i pedepsească pentru neglijența lor față de propria sănătate.
”Cred că nu ne rămîne decît să informăm Inspectoratul de Poliție despre acest caz. Nu cunosc nici o lege care le-ar da dreptate acestor oameni, la fel cum nu cunosc nici o lege care le-ar incrimina ceva. Probabil, specialiștii în drept vor ști mai bine ce să facă”, a spus medicul-șef al Centrului de Sănătate din Călărași.
Potrivit lui Valeriu Triboi, specialist principal în asistența mamei și copilului la Spitalul raional Călărași, în anul 2015 au fost înregistrate șase nașteri în afara instituției medicale, ceea ce înseamnă 1,29% din numărul total de nașteri, care au fost 446 la număr. În toate cele șase cazuri, femeile s-au adresat prea tîrziu după ajutor și nu au reușit să ajungă al maternitate în timp util. Iată că anul 2016 a debutat cu un caz mai puțin obișnuit. Medicii speră să fie ultimul de acest fel.
Sursa: expresul.com