Duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost organizat un amplu protest împotriva oligarhizării statului şi capturării acestuia. De pe scenă au vorbit persoane care reprezintă viziuni diferite, adesea diametral opuse, atât pro-estice cât şi pro-vestice. Şi totuşi, aflarea pe aceeaşi scenă a lui Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi, dar şi intercalarea discursurilor unor persoane integre cu ale unor “derbedei politici” este salutată de o parte din cetăţeni şi blamată de alţii. Observatorul de Nord a încercat să afle şi părerea unor soroceni despre faptul cum privesc acest eveniment…
Ana Bejan
Eu sunt întru totul solidară cu protestatarii, fiindcă ei au ieşit în stradă din cauza problemelor cu care se confruntă. Corupţia este în capul mesei, sistemul trebuie distrus şi de construit un sistem nou şi european. Democraţie nu există şi eu sunt de acord că statul este capturat. Dar eu nu sunt de părerea că pentru a trece puntea trebuie să te faci frate şi cu necuratul. Niciodată nu aş ieşi la proteste alături de Dodon şi Usatîi. M-a durut foarte mult când în Parlament socialiştii au rupt harta României. Cred că Maia Sandu este un politician încă neformat, dar este mai trează la gândire. Ea stă printre protestatari, şi eu aş ieşi printre protestatari pentru proteste paşnice, respectând legile democraţiei. Dar să stai alături de aceşti oameni, noi ştim care este vectorul lor, eu nu susţin această unire.
Sergiu Gânga
Protestele actuale sunt provocate de către fosta și actuala guvernare. De ele se face vinovat în primul rând PD-ul. Niciuna dintre revendicările protestatarilor din 2015 nu s-a îndeplinit: Gurin, Chetraru, conducerea băncii naționale stau bine merci în funcții. Justiția continuă să fie selectivă, despre miliard ”molciok”…, aeroportul nu poate fi returnat. Mai mult ca atât, peste noapte se creează o majoritate ad-hoc fără coloratură politică care, chipurile, ne va duce în UE?! Acu ce părere să am eu? De protestez — sunt pro-rus, de nu protestez — îl susțin pe Plahotniuc. Cred că actualii parveniți trebuie cumva presați să părăsească scena politică. Dacă nu prin proteste, atunci cum? Am înțeles că lor le este cam în cot de părerile populației. Populația e turma care trebuie mulsă și tunsă.
Liliana Babără
Cu părere de rău, în societatea noastră noi clasificăm oamenii după apartenenţă politică, iar eu consider că este o comportare foarte greşită. Aceste proteste sunt benefice, deoarece clasa politică trebuie să se trezească şi să înţeleagă că există poporul şi oameni care au necesităţi. Clasa politică de la Chişinău se consideră cei mai deştepţi, dar în lista miniştrilor şi viceminiştrilor sunt toţi oameni de la Chişinău. De ce nu vin oameni din teritoriu care ştiu problemele şi au lucrat de jos? Cum poate şti cineva necesitatea mea, dacă el circulă doar de la Botanica până în Centru? Uitaţi-vă cum este în România, putem vorbi chiar şi de alegerile preşedintelui. Unde era Ponta în turul II şi unde era Iohannis? Dar dacă lumea s-a unit şi a conştientizat că pentru ţară este mai binevenită persoana cutare, s-au mobilizat şi au putut să demonstreze. Noi nu trebuie să fim violenţi, să ne batem ori să transformăm protestele ca-n Ucraina, dar vorbele poporului trebuie auzite, fiindcă oamenii de jos s-au săturat.
Victor Ciuvaga
În condiţiile de instabili-tate politică, criză econo-mică, criză de valori, criză de onestitate şi devotament faţă de ţară, ceea ce se întâmplă astăzi în capitală este un lucru firesc. Susţin protestele paşnice din PMAN şi susţin revendicările înaintate de protestatari. Consider că cei de la „guvernare” ar trebui să fie autocritici şi să recunoască că au dat-o în bară. Nu cred că putem discuta despre o fuziune a trei mişcări politice, sunt absolut diferite şi au scop final diferit. Respect pentru cetăţenii ce optează pentru vectorul european al Republicii Moldova.
Ludmila Talmazan
Eu zic că multe ţări ar trebui să înveţe de la noi cum se protestează. Cred că am dat un exemplu bun prin această fuzionare a mai multor partide chiar extreme, astfel încât, necrezând ce văd ochii, multă lume e buimăcită şi, ne auzind ce spun liderii, fac diferite interpretări deseori eronate. Totuşi, aş prefera ca aceste proteste să fie conduse doar de o platformă civică, iar liderii partidelor să meargă de rând cu toată lumea, cum a făcut Maia Sandu. Multe voci spun că această fuziune ar fi o tactică a Moscovei. Eu aş zice că, din contra, am putea-o folosi ca un scut de apărare de intervenţia muscală „salvatoare” a cetăţenilor pro-ruşi. Atâta timp cât aceştia s-au unit cu „vestul” şi protestele sunt paşnice, lucru foarte important, Putin ar avea mai puţine motive să intervină. Nu trebuie să fim speriaţi de tancurile ruseşti, dar trebuie să fim convinşi prin fapte că trăim bine, aşa ca lumea să prefere un viitor european adevărat.
Vasile Apreotesei
Eu nu susţin aşa coaliţie!!! Nu trebuie de dat jos unii oligarhi şi să-i aducem la putere pe duşmanii neamului românesc!!! Aceştia sunt pro-europeni???!!! Daţi-le voie aceşti trei ani să guverneze, apoi vor veni alegerile. Şi dacă nu vor face nimic din ceea ce promit, îi vom da la urna cu gunoi a istoriei. Şi nu Mihai Ghimpu e trădător, dar DaDa-iştii, care fac aşa coaliţie. Vor la treucă!!! PL este partid unionist, iar aceşti patrioţi n-au ochi să vadă poporul român!!!
Maria Mitrofan
Că s-au unit cele trei forţe nu este spre bine, fiindcă nu a dat nimic. Important este că oamenii au ieşit în stradă ca să-şi expună problemele, cel mai rău este că guvernarea nu a ieşit să vorbească cu oamenii. Să studieze toate propunerile, ca să evite situaţia critică în care se află poporul, să evite un război. Conducerea trebuie să ne dea o speranţă şi o încredere în ziua de mâine.
Sursa:odn.info.md