Proiectul Băncii Mondiale de ameliorare a competitivității întreprinderilor moldovenești,PAC II, a alocat fabricii de tricotaje din Chișinău, „Steaua-Reds”, un grant în valoare de 200 mii lei, în scopul creșterii competitivității de export a întreprinderii.
Un acord în acest sens a fost semnat săptămâna trecută de către responsabilul departamentului de implementare a PACII, Aurel Casian, și directorul general al ICS „Steaua-Reds” SA, Irina Cursacova.
Programul, prezentat de întreprindere, este destul de extins. Acesta include trei direcții principale: îmbunătățirea managementului, a procesului de producție și a produselor în sine. Pentru implementarea scopurilor propuse, fabrica are nevoie de ajutorul consultanților din străinătate. Totodată, există planuri ca „Steaua-Reds” să primească certificatul ISO 9001:2015, cu referire la managementul calității și, conform acestui sistem, să fie realizat un audit intern în cadrul companiei. Costul total al proiectului este de 499 mii de lei.
„Întreprinderea noastră este unică, nimeni din Moldova nu are astfel de utilaje, – a spus Irina Cursacova. – Cu toate acestea, concurența de pe piața mondială impune o dezvoltare continuă. Și, apreciind în mod obiectiv potențialul „Steaua-Reds”, observăm oportunități mari, care nu sunt utilizate, actualmente, în direcțiile de vest și est”.
Întreprinderea moldo-italiană „Steaua-Reds” a fost înregistrată în anul 1998 în baza fuziunii cu „Steaua”, care, la rândul său, era succesorul asociației de producție „Steaua Roșie”. Astfel, reiese faptul că, în principiu, istoria și tradițiile fabricii au mai bine de 50 de ani. În anul 2001, cofondatorul italian a cumpărat partea colegului moldovean și fabrica a devenit o întreprindere cu o pondere de 100% capital străin.
Actualmente, întreprinderea dispune de 7000 m2 de suprafață de producție și depozitare. Mai bine de 300 de utilaje, dintre care 35 de unități reprezintă utilaje moderne, japoneze, de tricotare, prețul fiecăruia fiind de aproximativ 75 mii de euro. Capacitatea de producție este de 400 000 unități de producție anuală. Sortimentul include produse pentru femei, bărbați și copii: pulovere, jachete, tricouri, rochii, fuste, căciuli, fulare, poncho ș.a.
La fabrică lucrează 180 de persoane, iar salariul mediu este de 4900 lei.
„Noi nu utilizăm în totalitate capacitatea de producție existentă, – continuă Irina Cursacova. – Fabrica lucrează doar la comandă. Comenzile sunt de diferite tipuri. Primul tip – reprezintă produsele cu brandul nostru, „O’Devalle”, pe care le livrăm în Italia, iar 2% rămân în Moldova și sunt comercializate în cadrul magazinului de specialitate. Al doilea tip – sunt produse tricotate, sub marca comercială a unui client important din Ivanovo, care, anual, lansează o colecție mare de îmbrăcăminte pentru bărbați (este vorba despre o colecție completă: costume, cămăși, cravate, lenjerie și chiar încălțăminte) și o comercializează, în mare, în Moscova. Noi realizăm toate articolele tricotate pentru această colecție. Această colaborare are deja mulți ani. Și al treilea tip de comandă este lucrul cu materia primă primită, în mare parte pentru clienții din Italia.
Se observă o tendință interesantă aici. Este cunoscut faptul că, al treilea tip de comenzi este cel mai inoportun pentru noi. Dacă în cazul primelor variante noi suntem cei care dezvoltăm modelele, procurăm materialele necesate ș.a, atunci în regimul „lohn” ne ocupăm doar de coaserea articolelor – aproximativ 10% din prețul lor final. Restul este „mâncat” de celelalte activități. În ultima perioadă de timp, în Italia a început reducerea în masă a specialiștilor care se ocupă de evidență, comandă și alte proceduri. Clienții preferă să delege acest tip de muncă partenerilor de încredere. Într-un caz extrem, indică producătorul de la care să fie procurate materialele sau accesoriile. Acest fapt ne oferă ocazia să creștem cota fabricii din prețul final al produsului. Și, respectiv, să întreținem și să dezvoltăm specialiștii proprii, să oferim salarii mai mari lucrătorilor.
Dar, în acest sens, managementul și organizarea tuturor proceselor trebuie să corespundă standardelor internaționale. De aceea, în proiectul pe care l-am prezentat la PACII pentru cofinanțare, noi urmărim mult mai multe aspecte, decât doar creșterea vânzărilor. Este vorba despre oportunitatea ca întreprinderea noastră să iasă la un alt nivel de colaborare cu clienții străini”.
O perioadă îndelungată de timp gama de producție a „Steaua-Reds” era reprezentată doar din produse tricotate, însă, anul trecut, a fost deschis un atelier de cusătorie, în care, deocamdată, lucrează 25 de persoane.
În timpul excursiei în cadrul întreprinderii, dna Cursacova a prezentat echipamentele vechi și noi. Subiectul discuției au devenit tehnologiile.
„Astăzi, produsele tricotate sunt rareori realizate dintr-un singur tip de ață, – a spus dna Cursacova. – Se utilizează mai multe tipuri, de aceea noi spălăm produsele finale în regime speciale, pentru ca acestea să devină mai stabile. Noi chiar și oferim acest tip de serviciu unor alte întreprinderi moldovenești”. (Discuția a avut loc lângă un stativ cu două rânduri de umerașe, pe care se uscau rochii, produse de către o renumită fabrică autohtonă pentru Max Mara).
Clienții nu au pretenții cu referire la produse: întreprinderea este capabilă să realizeze cele mai complicate modele, create de către designerii italieni. Irina Cursacova mi-a arătat căteva produse finale, realizate de „Steaua-Reds” pentru clienți italieni, care aveau deja atașate etichetele și prețurile: și calitatea articolelot, și prețurile afișate pe acestea sunt impresionante.
Conform spuselor lui Aurel Casian, pentru mybusiness.md, grantul oferit întreprinderii „Steaua-Reds” este al treilea astfel de grant, alocat în cadrul proiectului PAC II. Primul a fost oferit întreprinderii din industria electronică, „Electromanufacturing”, din Bălți, și companiei din Ungheni “Doctor Farm”, producătorul unei game largi de produse din ierburi aromatice și medicinale, precum și a ceaiurilor alimentare și medicinale.
Amintim că IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de îmbunătățire a competitivității produselor și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.
Pentru cofinanțare pot aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, pentru finanțare pot aplica și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate. Detalii despre finanțare: www.uipac.md
Sursa: mybusiness.md