Fiecare al 3 accident de circulație îl constituie tamponarea pietonilor, iar fiecare al 12 se produce din vina acestuia. Datorită operațiunilor și măsurilor desfășurate de Inspectoratul Național de Patrulare, numărul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor a scăzut, însă acesta rămâne a fi impunător. Pe parcursul anului 2015, din vina pietonilor care au încălcat regulile de traversare a părții carosabile, 225 de pietoni au devenit victime ale accidentelor rutiere.
Cu scopul prevenirii accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, în special pe timp de condiții meteo complicate – ninsori, ghețuș sau ceață, ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare recomandă pietonilor:
– să se deplaseze numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public şi cît mai aproape de marginea carosabilului;
– în intersecţiile fără marcaj pietonal, sa traverseze pe colțul străzii, doar după ce s-au asigurat că a fost observat de șofer;
– în locurile unde sunt instalate semafoare, sa treaca numai la culoarea verde a acestora;
– să nu traverseze strada în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate;
– să aştepte transportul public doar pe trotuare sau in locurile special amenajate şi nu pe partea carosabilă;
– copiilor, să evite jocul sau săniușul pe drumurile publice sau în apropierea acestora;
– să regleze volumul în căşti astfel încât să auda maşinile care se apropie sau semnalele sonore ale acestora;
– să acorde o atenție sporita traversărilor nocturne, pe timp de ninsoare, viscol sau ceată, deoarece vizibilitatea este redusă, iar în condiții de carosabil alunecos, spațiul necesar pentru frânare crește considerabil.
Inspectoratul Național de Patrulare împreună cu Automobil Club din Moldova îndeamnă toți pietonii să fie prudenți pe timp de condiții meteo complicate. Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori aprinse și elemente sau accesorii reflectorizante.
Elena Ivanov