CNSM consideră inoportun de a avea o întîlnire cu candidatul la funcția de prim-ministru și nu va participa la discuțiile privind programul de guvernare. Decizii în acest sens au fost luate la 23 decembrie 2015, de membrii Comitetului Confederal al CNSM – 400 de mii de membri de sindicat, întruniți în ședință ordinară, pentru a discuta referitor la desemnarea de către șeful statului Nicolae Timofti a dlui Ion Sturza, candidat la funcția de prim-ministru.
“Acest fapt a provocat îngrijorarea președinților sindicatelor de ramură, cunoscînd poziția pe care o avea dl Ion Sturza față de sindicate în perioada cînd dumnealui a exercitat funcția de prim-ministru al Republicii Moldova”, se spune declarație.
Potrivit CNSM, în acea perioadă scurtă de guvernare, Guvernul, ca partener social principal al Sindicatelor și al Patronatelor la nivel național, se eschiva de la negocierile colective și de la examinarea revendicărilor înaintate de reprezentanții salariaților.
“Reprezentanții salariaților nu au fost auziți, dl Ion Sturza numind sindicatele o frînă în calea progresului. Lipsa de interes faţă de dialogul social de care a dat dovadă Guvernul Sturza, a făcut să nu fie respectat, dialog reglementat prin tratatele Uniunii Europene şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii”, mai afirmă reprezentanții CNSM.
Sindicatele remarcă faptul că dialogul social este unul din principiile guvernării democratice ale țărilor membre ale Uniunii Europene, valoare promovată și în procesul implementării Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, semnat de Guvern, ratificat de Parlamentul Republicii Moldova și de toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.
Elena Ivanov