
Astăzi, echipa Agenției de Dezvoltare Regională Sud a organizat două ședințe de lucru în raionul Leova, în contextul proiectelor de aprovizionare cu apă pentru mai multe localități din raionul Leova.
Prima ședință s-a desfășurat în cadrul proiectului „Construcția apeductelor magistrale Iargara-Borogani, Iargara-Tigheci și a rețelelor de apeduct interioare în localitățile Băiuș, Cociulia Nouă, Tigheci și Cuporani din raionul Leova”.
Discuțiile au vizat măsurile necesare pentru finalizarea implementării proiectului. Până în prezent, au fost construiți 15,55 km de apeduct magistral (94,3% din volumul planificat) și 41,77 km de rețele interioare (95,17%). Totodată, au fost montate toate cele cinci rezervoare supraterane de apă, precum și cele două stații de pompare, conform proiectului tehnic.
La finalizarea lucrărilor, proiectul va cuprinde:
- 16,5 km de apeduct magistral;
- 44,3 km de rețele de distribuție interioare;
- 5 rezervoare supraterane (două de 150 m³ și trei de 25 m³);
- două stații de pompare a apei.
De rezultatele proiectului vor beneficia aproximativ 8.200 de locuitori din șase localități, care vor avea acces la servicii moderne și sigure de alimentare cu apă potabilă.
Bugetul total al proiectului este de 36,17 milioane lei, din care:
- 32,55 milioane lei (89,9999%) sunt acoperiți din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL);
- 3,62 milioane lei (10,0001%) constituie contribuția Consiliului Raional Leova și a primăriilor din Tigheci, Băiuș și Borogani.
Pentru anul curent, din FNDRL au fost alocate integral mijloace financiare pentru finalizarea implementării proiectului.
A doua ședință s-a desfășurat ăn cadrul proiectului „Construcția apeductelor interioare în satele Tomai și Sărata Răzeși, raionul Leova”, aflat în faza de inițiere. Recent, a fost lansată procedura de achiziții publice (detalii disponibile [aici]).
Participanții au discutat pașii necesari pentru demararea proximă a lucrărilor. În urma implementării proiectului:
- aproximativ 4.112 locuitori din cele două localități vor beneficia de apă potabilă din surse de apă de suprafață;
- vor fi construiți 44,8 km de rețea de apeduct, 4 rezervoare supraterane și 2 stații de clorinare.
Ambele proiecte sunt finanțate de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, și sunt implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Sud.