
Astăzi, la nivel global, sunt celebrate albinele. În Republica Moldova, au un loc aparte: circa 265.000 de familii de albine sunt parte activă din economia rurală.
În 2024, Republica Moldova a produs circa 5.000 de tone de miere, iar peste 4.100 de tone au fost deja exportate. Peste hotare, încrederea în mierea noastră crește, dar acasă, consumul de miere rămâne însă sub nivelul potențialului național – sub 600 de grame per cap de locuitor. Putem schimba asta. Putem face loc mierii locale în fiecare casă din Republica Moldova. Încurajarea consumului intern este un obiectiv strategic, în paralel cu extinderea piețelor externe.
Pentru a sprijini dezvoltarea apiculturii, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prin intermediul Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură direcționează anual resurse financiare.
În anul 2024, prin mecanismul plăților în avans, au fost autorizate 67 de dosare, totalizând 55,56 milioane lei, iar prin mecanismul plăți postinvestiționale, 61 de dosare au fost depuse, cu un total solicitat de 9,75 milioane lei. Aproximativ 80% dintre cererile de subvenții în avans provin din sectorul apicol, ceea ce confirmă dinamismul și interesul sporit al apicultorilor pentru modernizare.
Investițiile vizează achiziția de stupi, familii de albine, echipamente de procesare, colectoare, topitoare, regine și alte dotări care contribuie la modernizarea stupinelor, creșterea randamentului și consolidarea capacităților de export.