
Mai multe subiecte de actualitate din domeniul educației precum politica salarială a angajaților, debirocratizarea sistemului, formarea cadrelor didactice, dar și măsurile pentru asigurarea corectitudinii în desfășurarea examenelor de absolvire a gimnaziului, au fost discutate de ministrul Dan Perciun în cadrul întâlnirii cu primarii din raionul Leova.
„Anul acesta extindem campania Fii Onest în toate instituțiile din țară, asigurăm condiții egale pentru toți elevii, iar lucrările le evaluăm centralizat, la Chișinău, ca să ne asigurăm că nu există interferențe. Aceste măsuri vin concomitent cu suport semnificativ în pregătirea elevilor pentru examen. Ne dorim examene corecte și, în același timp, ca un număr cât mai mare de copii să le susțină, având trei încercări pentru aceasta. Am selectat 6000 de copii pentru care plătim ore suplimentare de matematică – 40. La Leova participă 90 de elevi, iar consiliul raional a identificat resurse pentru alimentarea copiilor”, a punctat Dan Perciun.
De asemenea, ministrul a vorbit și despre programul de alimentație gratuită, inclusiv a elevilor claselor V-IX. Un număr de peste 7 000 de elevi din raion vor beneficia de masă gratuită, 1 979 dintre ei fiind din clasele gimnaziale, începând cu 1 septembrie 2025. Aceasta va contribui la asigurarea prezenței elevilor la ore, motivându-i să meargă la școală, să învețe și să participe activ în procesul educațional. În cadrul programului +PLUS unde au fost alocate 200 milioane de lei pentru renovarea și dotarea cantinelor școlare din toată țara, pentru raionul Leova au fost repartizați aproximativ 1,8 milioane de lei. „Acest lucru este un început, iar noi vom continua să investim în cantinele școlare și în anii viitori”, a menționat ministrul.
Un alt subiect discutat a fost noua formulă de finanțare a grădinițelor care a fost pilotată în patru raioane și va fi extinsă în toată țara. „În Republica Moldova avem grădinițe cu același număr de copii dar cu bugete total diferite. Acest lucru se întâmplă deoarece finanțarea este acordată în baza unor date învechite, iar actuala formulă de finanțare este inechitabilă. Viziunea noastră este ca în fiecare sat să existe grădinițe, indiferent de numărul de copii din localitate. Cea mai bună investiție pe care o facem într-un copil este educația timpurie”, a spus Dan Perciun.
Primarii au vorbit despre mai multe aspecte legate de salarizarea cadrelor didactice, dar și despre educația incluzivă în instituțiile din regiune și asigurarea acestora cu cadre didactice de sprijin.