
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul de audit asupra rapoartelor financiare ale unității administrativ-teritoriale orașul Cantemir încheiate la 31 decembrie 2023 și Raportul de audit al conformității asupra procesului bugetar și gestionării patrimoniului public la unitatea administrativ-teritorială orașul Cantemir în anul 2023.
Curtea de Conturi a emis opinie contrară, constatând deficiențe semnificative în procesul de raportare financiară și gestionare a patrimoniului public:
Nerespectarea cerințelor privind evidența terenurilor publice: UAT orașul Cantemir nu a aplicat prevederile legale referitoare la inventarierea și înregistrarea terenurilor proprietate publică. Din cele 175,57 ha raportate în Darea de seamă funciară, doar 52,94 ha sunt înregistrate în Registrul bunurilor imobile (RBI), însă nefiind evaluate. Drept urmare, nu au fost recunoscute și evaluate 172,01 ha de terenuri la valoarea de 221,43 milioane lei, ceea ce a condus la subevaluarea patrimoniului și a altor venituri bugetare.
Gestionarea neconformă a infrastructurii tehnico-edilitare: Subevaluarea instalațiilor de transmisie (infrastructura de apă și de canalizare) cu 165,57 milioane lei, datorită reflectării neconforme în componența contului „Acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării” la transmiterea în gestiune delegată (154,43 milioane lei) și necapitalizării valorii lucrărilor de construcție a apeductului și sistemului de canalizare de 11,14 milioane lei.
Evidența investițiilor capitale: Autoritatea locală nu a capitalizat valoarea investițiilor capitale în active în curs de execuție, aferente obiectelor finalizate, ceea ce a dus la o supraevaluarea contului „Investiții capitale în active în curs de execuție” cu 13,22 milioane lei și, implicit, la o subevaluare a uzurii calculate pentru bunurile date în exploatare și puse în funcțiune.
Înregistrări contabile incorecte în cazul lucrărilor de reparație: Reparațiile capitale la stadion (2,08 milioane lei) și drumuri (5,6 milioane lei) au fost raportate neconform în componența cheltuielilor curente. De asemenea, nu a inclus în valoarea stadionului porțile în valoare de 17,41 mii lei. Aceste erori au dus la subevaluarea valorii contului „Construcții speciale cu 7,69 milioane lei și a contului „Corectarea rezultatelor anilor precedenți ale autorităților, instituțiilor bugetare” cu 5,17 milioane lei, precum și supraevaluarea valorii cheltuielilor de reparații curente cu 207,6 mii lei, și a cheltuielilor privind utilizarea materialelor de construcții cu 219,1 mii lei. Mai mult, UAT nu a evaluat și recunoscut în evidența contabilă 31 de străzi din cele 35 existente în localitate, reflectând doar 4 dintre acestea la valoarea de 6,44 milioane lei.
Valoarea creanțelor și datoriilor aferente plății impozitelor și taxelor: UAT orașul Cantemir, contrar prevederilor legale, nu a înregistrat valoarea creanțelor și datoriilor aferente impozitelor și taxelor în conturile extrabilanțiere. Aceasta a dus la subevaluarea conturilor „Conturi extrabilanțiere aferente creanțelor bugetare” cu 1,17 milioane lei și „Conturi extrabilanțiere aferente datoriilor bugetare” cu 2,07 milioane lei.
Lipsa inventarierii și recunoașterii clădirilor: UAT nu a efectuat inventarierea clădirilor deținute și nici nu a solicitat de la IP Cadastrul Bunurilor Imobile date privind bunurile, clădirile înregistrate în RBI. Astfel, din 22 de clădiri înregistrate în RBI, doar 5 clădiri sunt recunoscute și evaluate (42,09 milioane lei) în evidența contabilă. Lipsa unei evaluări corecte și a inventarierii conforme generează un risc major de subevaluare semnificativă a patrimoniului real al UAT.
Cu referire la Raportul de audit al conformității asupra procesului bugetar și gestionării patrimoniului public la unitatea administrativ-teritorială orașul Cantemir în anul 2023, Curtea de Conturi a constatat că procesul auditat a fost afectat de unele neconformități, cauzate de insuficiența unui sistem de control intern managerial și de responsabilitatea insuficientă a factorilor de decizie la exercitarea atribuțiilor funcționale, care au dus la planificarea și estimarea neconformă a veniturilor bugetare, majorarea cheltuielilor ca urmare a planificării neconforme a contractelor de achiziții, precum și la gestionarea neconformă a patrimoniului.
Această concluzie este susținută de următoarele constatări:
- Planificare bugetară neconformă și subestimarea veniturilor: UAT orașul Cantemir nu dispune de informații fundamentale pentru estimarea veniturilor în cadrul procesului de planificare bugetară, ceea ce duce la nerespectarea particularităților necesare pentru elaborarea corectă a proiectelor bugetare. Astfel, subestimarea valorii bunurilor imobile, precum și neînregistrarea și neimpozitarea construcțiilor aflate în stadiu de finisare (de 50%) au condiționat diminuarea veniturilor proprii, afectând capacitatea de finanțare a infrastructurii publice. Totodată, lipsa măsurilor de identificare și autorizare a dispozitivelor publicitare a dus la ratarea unor venituri pasibile încasării în sumă de 84,98 mii lei;
- Încălcări în procesul de angajare și achiziții publice: Au fost constatate abateri grave de la cadrul legal privind fundamentarea și aprobarea statelor de personal, fapt ce a dus la cheltuieli nejustificate în sumă de 760,11 mii lei. În lipsa identificării necesităților reale, autoritatea locală a contractat bunuri, lucrări și servicii în afara planului de achiziții publice, în valoare totală de 7,37 milioane lei. De asemenea, au fost admise unele carențe în utilizarea resurselor, precum administrarea combustibilului prin neaprobarea normelor de consum pentru toate unitățile de transport, ceea ce a condus la suportarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 121,11 mii lei;
- Gestionarea neconformă a patrimoniului public: Au fost identificate deficiențe în gestionarea patrimoniului public, inclusiv neînregistrarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor cu suprafața de 122,65 ha. Aceasta a condus la raportări eronate în Cadastrul funciar pe țară. În plus, orașul Cantemir nu a întreprins măsuri pentru a stabili plata de arendă pentru folosirea patrimoniului public, ceea ce a dus la neîncasarea unor venituri estimate la cel puțin 84,98 mii lei.
Pe parcursul misiunii de audit Primăria orașului Cantemir a întreprins unele acțiuni în scopul remedierii neconformităților constatate, și anume: a înregistrat în evidența contabilă terenurile în valoare de 221,43 milioane lei și sistemele publice de alimentare cu apă și canalizare în valoare de 154,43 milioane lei, a capitalizat lucrările de reparații capitale aferente stadionului, în sumă de 2,08 milioane lei, și aferente construcției apeductului și sistemului de canalizare, în sumă de 7,38 milioane lei, a contabilizat 22 de străzi în valoare de 9,15 milioane lei și 6 pavilioane în valoare de 212,88 mii lei, a efectuat corectări privind clasificarea mijloacelor fixe în valoare de 425,29 mii lei.
Constatările evidențiază deficiențe importante în administrarea și raportarea patrimoniului public de către UAT orașul Cantemir, care au afectat negativ eficiența și transparența activităților desfășurate. În acest sens, Curtea de Conturi recomandă adoptarea unor măsuri corective și consolidarea managementului financiar și a controlului intern, în vederea utilizării responsabile și eficiente a resurselor și patrimoniului public.