
Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon, a efectuat miercuri, 16 aprilie, o vizită de lucru la Soroca, cu scopul de a evalua la fața locului acordarea serviciilor de sănătate în regiune și a discuta despre îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale pentru populație.
Potrivit unui comunicat, Ion Dodon a vizitat Spitalul raional Soroca „Anatolie Prisăcari”, Centrul de sănătate Soroca, Centrul de Sănătate Soroca-Nouă „Ina Popescu”, precum și prestatori privați de servicii medicale, unde a văzut starea infrastructurii, a echipamentelor și gama de servicii oferite cetățenilor, purtând discuții cu personalul medical și administrativ.
Discuțiile cu managerii instituțiilor medicale vizitate s-au axat pe acoperirea financiară a serviciilor de sănătate, accesul populației la servicii de înaltă performanță și servicii paraclinice, asigurarea cu medicamente a pacienților, dotarea tehnică a prestatorilor etc.
Directorul general al CNAM a subliniat importanța investițiilor efectuate până în prezent în infrastructura medicală din raion. În anul 2024 Spitalului raional Soroca „A. Prisăcari” i-au fost alocate mijloace financiare din fondul de dezvoltare a prestatorilor publici de servicii medicale pentru implementarea a două proiecte investiționale. Acestea vizează achiziționarea paturilor pentru secția de terapie intensivă și anesteziologie, în valoare de 198 mii lei și reconstrucția acoperișului clădirii secțiilor de laborator și Roentgen, în sumă de 715 mii lei.
În anul curent, din fondul sus-menționat urmează a fi alocați cca 1,7 milioane lei pentru implementarea, în raionul Soroca, a patru proiecte investiționale, și anume: reutilarea laboratorului clinic cu analizator automat imunologic la Centrul de Sănătate Soroca, dotarea Centrului de Sănătate Soroca-Nouă „Ina Popescu” cu analizator hematologic și aparat biochimic, dotarea Centrului de Sănătate Rudi ,,Ion Vasilachi” cu dispozitive medicale performante, reparația Secției de terapie a Spitalului raional Soroca.
Vizita la Soroca face parte dintr-o serie de deplasări teritoriale, planificate pentru acest an., cu scopul de a evalua rezultatele acțiunilor implementate în domeniul asigurării obligatorii de asistență medicală, a identifica provocările existente și a găsi soluții pentru a spori accesul cetățenilor la servicii medicale de calitate.