Viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vitalie Rapcea, a prezentat în cadrul şedinţei de Guvern de ieri un raport despre modul în care sunt pregătite drumurile din țară pentru perioada de iarnă 2015-2016.
Astfel, administrarea şi întreţinerea drumurilor sunt efectuate prin intermediul a 14 întreprinderi S.A „Drumuri”. Pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuirea materialului antiderapant pe drumurile publice se preconizează să fie antrenate maşini şi utilaje rutiere în număr de 483 unităţi. Nivelul de pregătire a acestora este de 85%. În funcție de necesitate, întreprinderile S.A „Drumuri” vor încheia contracte directe cu agenţii economici din teritoriu pentru utilizarea suplimentară a tehnicii de deszăpezire.
Totodată, 177 de utilaje sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS) în scopul utilizării corecte a tehnicii rutiere la executarea lucrărilor pe drumurile din țară.
Estimările Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor arată că pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt necesare în jur de 80 mii tone material antiderapant, în prezent fiind disponibile 23 de miide tone de material antiderapant și 21 de mii de tone de nisip. Suplimentar, se achiziţionează sare tehnică care va permite pregătirea a 20,5 mii tone de material antiderapant.
Pe drumurile naţionale şi locale sunt instalate 40 camere video pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condiţiilor de circulaţie pe timp de iarnă. Totodată, au fost identificate sectoarele de drum pe care se produs cel mai des troiene unde se preconizează instalarea a 43 de km de parazăpezi. Potrivit ultimelor date, marcajele rutiere de pe drumurile naționale au fost realizate în proporţie de aproximativ 60 la sută.
Pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, începând cu 01.12.2015 va funcţiona serviciul în regim “non-stop” (tel.74-89-61, 22-55-30, email serviciu@asd.md), și la întreprinderile de exploatare a drumurilor din teritoriu.
Diana Munteanu