Părinţii copiilor din grupa „Struguraş” de la grădiniţa „Steluţa” din oraşul Ungheni îşi fac griji pentru odraslele lor. Dânşii afirmă că situaţia în care se află blocurile sanitare lasă de dorit.
„Cade teracota de pe pereţi, iar copiii sunt în pericol. Mereu sunt supravegheaţi de cineva, pentru că oricând ar putea să se producă vreun incident, să cadă teracota peste aceştia”, afirmă Mariana. Educatoarea Aliona Holodov spune că atunci când copiii folosesc veceul îi însoţeşte şi le spune să nu se sprijine de perete, căci teracota abia se ţine de el: „Vedeţi că aceste ţevi sunt un fel de suport pentru teracotă, le ţin să nu cadă. Mereu stau cu sufletul la gură dacă copiii intra în veceu fără să anunţe pe cineva”.
Anul acesta sălile din grupă au fost reparate graţie contribuţiei părinţilor. Aceştia au adunat sume impunătoare de bani şi pentru a dota grupa cu mobilierul necesar, ba chiar şi bucătărie nouă au procurat, jucării.
De altfel, despre reabilitarea blocului sanitar se vorbeşte de câţiva ani. Potrivit conducerii grădiniţei, au fost înaintate demersuri către autorităţile publice locale pentru a fi susţinuţi financiar. Responsabilii de la primărie nu au refuzat implicarea în proiect, doar că de fiecare dată le spuneau că nu sunt bani. Şi acum, viceprimarul Cristofor Codreanu zice că nu sunt surse financiare, doar că se va strădui să găsească posibilităţi pentru a fi soluţionată această chestiune în anul curent. Una dintre soluţii ar fi ca să propună unui agent economic să realizeze lucrările de reparaţie în blocul sanitar cu achitarea ulterioară. „Adică mai întâi să facă lucrările, apoi, când vor fi bani, să i se plătească”, a explicat viceprimarul. Contactaţi de „Unghiul”, unii antreprenori care execută lucrări de reparaţie în interior au declarat că ar putea să refuze. „Am mai realizat proiecte în aşa condiţii şi primăria a transferat banii prea târziu. Am mai auzit şi din partea altor antreprenori că ar fi nimerit în aceeaşi situaţie. Ba chiar nu li s-ar fi achitat deloc pentru munca realizată, iar plăţile ar data de ani, când primar al oraşului ar fi fost altă persoană”, a spus un agent economic care nu a dorit ca numele său să fie menţionat în ziar.
Directoarea grădiniţei, Lucia Gavriliuc, zice că deocamdată doar cinci blocuri sanitare din totalul de 13 au fost reabilitate. Cert e că trei veceuri sunt reparate conform standardelor, din banii alocaţi de primărie – circa 120 de mii de lei au fost cheltuite pentru a aduce în ordine un singur bloc sanitar. În rest, unde acestea au fost reabilitate cu ajutorul părinţilor, reparaţia e mai modestă.