
Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a întreprins recent o vizită în comuna Cocieri, raionul Dubăsari, unde a avut o întâlnire cu autoritățile locale și agenții economici, precum și cu reprezentanții primăriei din Molovata Nouă. Principalele teme abordate în cadrul discuțiilor au fost provocările cu care se confruntă aceștia în procesul de instalare a centralelor electrice, în special cele care utilizează panourile fotovoltaice ca surse de energie pentru consum propriu.
Unul dintre obstacolele principale semnalate de antreprenori a fost complexitatea procedurilor de autorizare și obținere a avizelor necesare pentru instalarea centralelor electrice. În acest context, Secretara de stat Carolina Novac a oferit clarificări legate de destinația terenurilor folosite pentru instalarea centralelor fotovoltaice, dar și despre promovarea unui mecanism la nivel de legislație care ar stimula investitorii bine intenționați de a construi centrale electrice din surse regenerabile, în detrimentul celor care blochează capacitatea de racordare la rețea electrică.
“Soluția propusă de autorități vizează responsabilizarea solicitanților și stimularea accesării avizelor de racordare doar în cazul în care există o intenție reală de construcție a centralelor electrice cu o capacitate mai mare de 200 kW. Condiționarea eliberării avizelor de racordare prin responsabilizare financiară , ce constă în depunerea garanțiilor de bună execuție, va conduce la reducerea riscului de rezervare a capacității fără construirea ulterioară a instalației electrice. Astfel, se asigură utilizarea eficientă a capacităților de racordare disponibile”, a spus Carolina Novac în timpul discuțiilor.
De asemenea, prezenți la întâlnire cu autoritățile locale și mediul de afaceri din Cocieri, reprezentanții Ministerului Energiei, responsabili de promovarea energiei regenerabile, au reiterat că potrivit Codului Urbanismului, în cazul caselor individuale, în limita terenului proprietate privată pe care se instalează centrala electrică, precum și pe acoperișul blocurilor locative, destinate alimentării cu energie electrică a locurilor de uz comun, lucrările pot fi executate fără certificat de urbanism pentru proiectare și fără autorizație de construire.
În cadrul întâlnirii, agenții economici au invocat inclusiv dificultățile birocratice privind conectarea la rețelele electrice. În acest context, reprezentanții Ministerului au reiterat că pentru prosumatori, termenul de eliberare a avizelor de racordare este de doar 10 zile calendaristice, iar pentru centralele electrice de mari dimensiuni, de 30 de zile. Iar în cazul în care antreprenorii au semnalat anumite neconcordanțe în procesul de conectare a centralelor electrice, aceștia au fost îndemnați să depună solicitările corespunzătoare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Secretara de Stat Carolina Novac a vorbit și despre potențialul uriaș de energie solară și eoliană pe care îl poate valorifica țara noastră, implementând conceptul comunităților energetice.
„Nu avem gaze, petrol sau cărbune, dar avem un potențial uriaș de energie solară și eoliană. Dezvoltarea comunităților energetice, a căror membri pot fi atât autoritățile publice locale, agenți economici, cât și persoane fizice, va contribui semnificativ la reducerea costurilor pentru acoperirea consumului propriu al acestora. Vă îndemn să profitați de această oportunitate”, a menționat Carolina Novac în timpul discuțiilor cu antreprenorii.
Secretara de stat a abordat și aspecte legate de sprijinul financiar disponibil pentru agenții economici. Astfel, Guvernul propune mecanisme de stimulare a businessului, precum Programul „373”, accesibil și pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul comerțului, dar și granturi pentru instalarea centralelor electrice regenerabile sau pentru eficientizarea consumului de energie, oferite prin intermediul Programului Satul European, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului(ODA) și Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA).
În cadrul întâlnirii, Carolina Novac a explicat și diferențele dintre mecanismele de contorizare netă și facturare netă, menționând că, începând cu 1 ianuarie 2024, sistemul de facturare netă este aplicat pentru micii producători cu o putere instalată de până la 200 kW, destinat acoperirii consumului propriu de energiei electrică.
„Mecanismul de facturare netă permite ca surplusul de energie electrică injectat în rețea să fie contabilizat în formă de bani, acesta poate fi acumulat pe o perioadă de 12 luni și transferat pentru altă perioadă sau achitat”, a adăugat Carolina Novac.
Până la sfârșitul anului 2024, capacitatea totală a centralelor electrice regenerabile instalate în Republica Moldova a ajuns la aproximativ 600 MW, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ de 8 ori, față de anul 2020. Acest progres este susținut inclusiv prin diverse mecanisme de sprijin, precum facturarea netă și tarife fixe pentru producători.
De asemenea, Ministerul Energiei promovează activ dezvoltarea centralelor electrice din surse regenerabile, iar în 2024 au fost lansate licitații pentru construcția de parcuri fotovoltaice și eoliene mari, care ar aduce investiții în valoare totală de circa 200 milioane de euro.