În contextul luptei cu pătrunderea obiectelor şi substanţelor interzise în instituţiile de detenţie, pe parcursul acestei săptămîni, angajaţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare în comun cu colaboratorii instituţiilor penitenciare au efectuat un şir de percheziţii inopinate în celulele deţinuţilor şi în spaţiile aferente cazării acestora.
Astfel, miercuri, 11 noiembrie 2015, în rezultatul desfăşurării verificărilor de specialitate de angajaţii DIP în comun cu colaboratorii Penitenciarului nr.5-Cahul, din diverse ascunzişuri improvizate au fost depistate şi ridicate: 11 telefoane mobile, 7 încărcătoare şi 12 acumulatoare pentru acestea, 2 seturi cărţi de joc, 6 reşouri electirce, 3 căşti, 5 litri de băutură alcoolică „bragă” şi 2,3 kg drojdie.
De asemenea, în urma percheziţiilor efectuate în celulele Penitenciarului de la Bălţi, angajaţii serviciilor abilitate ale instituţiei au depistat: 4 telefoane mobile, 4 seturi cărţi de joc, 1 reşou electirc, 30 kg materie primă solidă pentru prepararea băuturilor alcoolice, 300 g substanţă vegetală mărunţită de culoare verde, 1 muştuc din lemn fabricat manual, cu depuneri de culoare cafenie, cu miros specific.
Percheziţii au avut loc şi la Penitenciarul nr.4-Cricova, unde din ascunzişuri au fost ridicate: 2 telefoane mobile, 2 cartele SIM, 2 seturi cărţi de joc, 2 reşouri electrice şi 25 litri de băutură alcoolică “bragă”.
Totodată, în urma unor investigaţii operative efectuate de Serviciul securitate al Penitenciarului nr.4-Cricova, au fost stopaţi doi deţinuţi care se întorceau în penitenciar de la muncă. La punctul de trecere şi control al instituţiei, în urma verificării instrumentelor de muncă ale acestora, au fost depistate 5 telefoane mobile. Acestea erau bine camuflate într-un instrument din lemn şi în dublura unei căldări, notează DIP.
Toate materialele acumulate pe aceste cazuri şi obiectele ridicate, au fost predate organelor de poliţie teritoriale pentru investigare şi luare a deciziei conform legislaţiei în vigoare.
Menţionăm că, activităţile de depistare şi contracarare a pătrunderii obiectelor şi substanţelor interzise în instituţiile penitenciare din ţară sunt desfăşurate 24 de ore din 24 în scopul menţinerii unui mediu sigur şi liniştit în instituţiile de detenţie.