![img - 2025-02-07T110109.753](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/img-2025-02-07T110109.753.jpeg)
Republica Moldova face pași importanți în consolidarea capacităților instituțiilor publice responsabile de dezvoltarea regională și locală, prin lansarea programului de consolidare a capacităților pentru autoritățile din domeniu. Acest program urmărește să sprijine țara noastră în procesul de integrare europeană, contribuind la adaptarea legislației și politicilor la standardele Uniunii Europene.
Evenimentul de lansare a primei sesiuni de training a avut loc joi, 06 februarie, în cadrul proiectului „EU4Moldova Rezilientă: Stat sigur, comunități puternice”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.
Programul include 8 sesiuni de instruire desfășurate în perioada februarie – martie 2025, fiind susținute de un grup de experți de renume de la Institutul de Dezvoltare Urbană și Regională din Varșovia, Polonia.
Aceste sesiuni vor aborda teme esențiale, precum programarea și planificarea dezvoltării regionale, finanțarea politicilor publice, monitorizarea și evaluarea în contextul politicii europene, managementul proiectelor și atragerea fondurilor UE.
„Această inițiativă demonstrează angajamentul nostru de a oferi instituțiilor publice instrumentele și cunoștințele necesare pentru a valorifica oportunitățile de finanțare deja disponibile, dar și pe cele care vor apărea în viitor. Ne dorim ca procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană să fie strâns legat de progrese concrete și de modernizarea condițiilor de viață pentru cetățeni”, a declarat directorul Solidarity Fund PL în Moldova, Tomasz Horbowski.
Programul implică instituții cheie pentru dezvoltare regională și locală, precum Ministerele Infrastructurii, Agriculturii, Economiei, Finanțelor, Muncii, Energiei, Inspectoratul Financiar de Stat, Curtea de Conturi, Cancelaria de Stat și agențiile de dezvoltare regională.
„Programul de instruire este destinat pentru toți actorii implicați în elaborarea și implementarea politicilor regionale și locale, astfel încât să valorificăm pe deplin oportunitățile oferite de procesul de integrare europeană. Atelierul de instruire este un bun prilej de schimb de experiență, consolidare a cunoștințelor și identificare a unor soluții de dezvoltare echilibrată și sustenabilă a regiunilor și localităților noastre”, a menționat Angela Țurcanu, secretară generală al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Programul are drept scop principal adoptarea unor politici eficiente în domeniul dezvoltării regionale și locale, contribuind la accelerarea integrării Moldovei în Uniunea Europeană.
„Pe măsură ce Moldova avansează ca țară candidată la UE, consolidarea instituțiilor publice responsabile pentru dezvoltarea regională și locală este esențială. Evenimentul de astăzi este primul dintre multe altele – o oportunitate valoroasă de a schimba idei, de a împărtăși experiențe și de a consolida cooperarea și resursele pentru a impulsiona o creștere incluzivă, echilibrată și durabilă pentru toate regiunile Moldovei”, a subliniat Marcia Kammitsi, manageră de programe, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Proiectul „EU4Moldova Rezilientă: Stat sigur, comunități puternice”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Uniunea Europeană, beneficiază de un buget total de 9,5 milioane de euro. Această inițiativă sprijină Republica Moldova în creșterea capacităților de a răspunde eficient provocărilor de securitate națională, susținând totodată integrarea europeană prin dezvoltarea unor comunități reziliente și a unui mediu mai sigur pentru cetățeni.