Programele Naționale „Satul European” și „Satul European Expres” au modernizat localitatea Fundul Galbenei, raionul Hâncești, prin îmbunătățirea infrastructurii de apă și prin crearea unor condiții de educație mai confortabile pentru copii, susține ondrl.gov.md.
Proiectul „Construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă în sectorul nr. 3 al satului Fundul Galbenei, raionul Hîncești” a prevăzut construirea a 2 km de rețele noi de apeduct în partea de sus a localității, unde apeductul existent era grav deteriorat și nu asigura alimentarea cu apă pentru toate cele peste 200 de gospodării din zonă.
După finalizarea lucrărilor, nu doar gospodăriile din sectorul respectiv beneficiază de acces la apă de calitate, ci și celelalte 640 de case din sat, dat fiind că noul apeduct a adus îmbunătățiri întregului sistem de alimentare cu apă. Astfel, pe lângă cei 2500 de locuitori, acces la rețeaua modernizată de apeduct au și cinci instituții de menire socială: grădinița cu 92 de copii, gimnaziul cu 194 de elevi, primăria, Centrul medical, Oficiul poștal, precum și 13 agenți economici locali. Pentru implementarea acestui proiect, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat peste 600 de mii de lei.
Potrivit primarului Dumitru Rusu, acest proiect reprezintă un pilon esențial pentru modernizarea infrastructurii locale, având un impact semnificativ asupra îmbunătățirii calității vieții și dezvoltării sustenabile a satului. „Anterior, satul beneficia de apă, însă cu întreruperi frecvente și presiune scăzută, iar în perioadele de secetă și în timpul crizelor apăreau dificultăți majore în alimentarea cu apă a gospodăriilor și instituțiilor locale. Acum, sistem de apă a fost reabilitat, fiind asigurată o interconectare eficientă a rețelei, inclusiv prin alimentarea corespunzătoare a rezervorului de apă, care beneficiază de o presiune constantă, asigurând o cantitate suficientă de apă pentru localnici pe tot parcursul anului. Totodată, calitatea apei s-a îmbunătățit considerabil, iar riscurile pentru sănătatea locuitorilor au fost semnificativ reduse. În plus, localnicii nu mai sunt nevoiți să aducă apă de la distanțe mari.
Deși sistemul a fost modernizat, satul mai are nevoie de o sondă suplimentară de apă pentru a satisface în totalitate necesitățile comunității. Suntem în căutare de resurse pentru a îndeplini și acest obiectiv. În același timp, suntem recunoscători Guvernului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, pentru sprijinul acordat la construcția rețelei noi de apeduct, dar și pentru faptul că localitatea noastră a fost selectată cu un nou proiect în cadrul celei de-a doua ediții a Programului „Satul European”. Acest proiect, care are un buget estimativ de peste 7 milioane de lei, ne va permite extinderea rețelelor de canalizare pe aproape întreg teritoriul satului, aducând îmbunătățiri semnificative condițiilor de trai și făcând localitatea noastră mai atractivă pentru potențiali investitori și locuitori, datorită infrastructurii modernizate”, a adăugat primarul.
Totodată, satul Fundul Galbenei a beneficiat de un proiect pentru renovarea instituției preșcolare din localitate, finanțat prin Programul Național „Satul European Expres”. Proiectul „O grădiniță modernă și sigură pentru o comunitate sănătoasă” a vizat lucrări de reparație interioară a clădirii, incluzând reabilitarea podelelor și alte intervenții esențiale, cum ar fi înlocuirea a 11 uși de la cele 5 grupe de copii, inclusiv una de la coridor, schimbarea podelei și a linoleumului în două grupe, precum și înlocuirea unei porțiuni de podea în coridor. După renovare, a fost creat un mediu propice pentru educația copiilor și condiții optime de muncă pentru angajați, spune directoarea grădiniței, Ludmila Moroi.
„Aceste investiții au avut un impact direct asupra copiilor și familiilor din comunitate. Astfel, condițiile educaționale au fost îmbunătățite considerabil, iar spațiile renovate oferă acum un mediu prietenos și sigur pentru educația timpurie a copiilor. Activitățile educaționale se desfășoară într-un mediu mult mai calitativ, datorită noilor uși care permit o izolare fonică mai bună și mențin o temperatură constantă, asigurându-le picilor un mediu confortabil și sigur. În plus, condițiile de muncă îmbunătățite inspiră educatorii să ofere un proces educațional interactiv și de calitate”, a adăugat managerul instituției preșcolare.
Pentru acest proiect, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost alocate peste 370 de mii de lei.