Astăzi, 10 ianuarie, este Ziua Economisirii Energiei Electrice, marcată în zeci de țări. Nu se știe când și cine a inițiat-o. Ar putea fi chiar cetăţeanul, care s-a gândit să încurajeze oamenii să înţeleagă importanţa economisirii energiei, indiferent dacă ne confruntăm cu o criză energetică sau nu. E mai bine şi pentru mediu, și în facturile pe care le primim.
La început de an, în cadrul a două ședințe cu factorii de decizie și managerii instituțiilor publice, primarul Vitalie Vrabie a atenționat asupra economisirii energiei electrice, dar și a gazelor, punând sarcina ca în toate instituțiile publice și regiile municipale reducerile să fie cu 20-30%. Dânsul a solicitat să fie identificate soluțiile de reducere a energiei electrice în regiile municipale și instituțiile publice, fără însă a afecta calitatea condițiilor de muncă și a serviciilor oferite.
În prezent, grupuri de intervenție, formate din specialiști în domeniu, examinează situația în toate instituțiile publice pentru a lua, ulterior, măsurile ce se impun în vederea economisirii resurselor energetice.
“Îndemnăm agenții economici, cetățenii să ia toate măsurile posibile pentru economisirea resurselor energetice. Există multe soluții simple şi cu costuri reduse, pentru a reduce consumul de energie și, implicit, costurile pentru ea. Adoptați practici de iluminat responsabile: treceți la iluminare eficientă din punct de vedere energetic, cum ar fi becurile LED. Faceți-vă un obicei din a stinge luminile atunci când nu le folosiți. Utilizați lumina naturală ori de câte ori e posibil. Utilizați aparate eficiente din punct de vedere energetic.
Renunțați, pe cât se poate, la utilizarea telefoanelor și televizoarelor în favoarea mișcării (fie sport sau o simplă plimbare),” spune Primăria Uugheni.