Săptămâna trecută, programul „Comunitatea Mea” al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a organizat două ateliere regionale dedicate sprijinului oferit de Uniunea Europeană (UE) pentru dezvoltarea locală a Republicii Moldova. Aceste evenimente au reunit primarii din cele 127 de comunități partenere ale programului, subliniind importanța procesului de integrare europeană și beneficiile concrete pe care acesta le poate aduce la nivel local.
Potrivit unui comunicat, atelierele au fost concepute pentru a informa autoritățile publice locale despre oportunitățile existente de atragere a fondurilor europene, dar și despre comunicarea cu cetățenii pe subiectul integrării europene.
Primarii și primarele participante au beneficiat de informații practice despre platformele de finanțare europene, cum ar fi Interreg și Instrumentul pentru Asistență de Pre-Aderare (IPA). În acest context, Máté CSICSAI, Adjunctul Ambasadorului UE în Republica Moldova, a menționat că “unul dintre pachetele anunțate este planul de dezvoltare destinat sprijinirii integrării Republicii Moldova în UE. Acest plan include atât activități legate de politici și investiții, cât și acțiuni axate pe dezvoltarea locală […]. Lucrăm la operaționalizarea acestor activități prin intermediul fondurilor deja disponibile, de care veți putea beneficia în curând”. De asemenea, în cadrul evenimentelor au fost prezentate studii de caz relevante, care au ilustrat cum proiectele finanțate de UE pot răspunde nevoilor locale și pot contribui la dezvoltarea comunităților.
Un alt subiect important abordat în cadrul atelierelor a fost îmbunătățirea comunicării publice despre valorile fundamentale ale UE, pentru a sprijini liderii locali să comunice pe acest subiect într-un mod clar și accesibil cetățenilor, consolidând astfel sprijinul public pentru procesul de aderare. Sesiunile interactive le-au oferit primarilor oportunitatea de a explora tehnici de comunicare eficiente, menite să combată dezinformarea anti-UE și să adapteze mesajele la nevoile specifice ale comunităților lor.
Șefa Direcției Afaceri Europene din cadrul Biroului pentru Integrare Europeană al Cancelariei de Stat, Rodica JEREGHI, a menționat că „de primari depinde foarte mult cum cetățenii vor percepe acest proces complex de schimbare pe care l-am pornit în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană”.
Rolul primarilor în procesele de schimbare și dezvoltare locală a fost subliniat și de domnul Ali Ezzatyar, Directorul interimar al agenției USAID în Moldova, care a afirmat că „mecanismul care pune lucrurile în mișcare în comunități” sunt anume primarii. „Experiența activităților noastre ne-a demonstrat că primarii sunt cei care generează schimbarea reală în această țară, iar nivelul de încredere al populației în primari joacă un rol esențial.”
Astfel, prin programul său, USAID sprijină autoritățile publice locale să aducă integrarea europeană mai aproape de cetățeni și să răspundă mai eficient nevoilor acestora. Atelierele organizate reprezintă prima etapă în pregătirea autorităților locale pentru a deveni actori activi în procesul de integrare europeană, valorificând oportunitățile de accesare a fondurilor europene și îmbunătățind serviciile oferite cetățenilor.