Pantelei Mîţa, primarul satului Alexeevca din raionul Floreşti, şi-a concediat soţia care deţinea funcţia de contabil-şef în cadrul primăriei pentru a soluţiona un eventual conflict de interese, însă a reangajat-o în funcţiile de paznic şi arhivar. Alesul local declară însă că nu avea altă soluţie, deoarece soţia sa rămânea fără serviciu şi ar fi fost păcat de experienţa ei de treizeci de ani de muncă în calitate de contabil-şef în colhoz.
Soţii Pantelei şi Svetlana Mîţa activau de mai mulţi ani la primăria din Alexeevca, el – în funcţia de inginer cadastral, iar ea – în calitate de contabil-şef. În această vară, soţul a fost ales primar, pe lista Partidului Socialiştilor. Pantelei Mîţa spune că un ales local nu are şanse să conducă eficient o comunitate dacă nu face parte dintr-un partid politic. „Întâi am vorbit cu cei de la comunişti, apoi aceştia au început să facă gălăgie. Între timp, mi-au propus socialiştii să merg la ei. Şi m-am dus. Însă vreau să vă spun că nu sunt mare activist. Eu sunt pentru oameni. În timp de trei luni de când sunt în funcţie am făcut 6 veceuri la cimitir, am deschis o grădiniţă, am renovat o fântână. Eu vreau să fac ceva în sat”, spune primarul.
În ceea ce priveşte concedierea şi reangajarea soţiei sale în primărie, Pantelei Mîţa explică: „Ea a lucrat timp de nouă ani contabilă la primărie. Când am venit în funcţie, a fost concediată şi am reangajat-o în funcţia de arhivar, însă i-am dat şi jumătate de salariu de paznic. Are nouă sute de lei ca arhivar şi câteva sute pentru munca de paznic. Soţia mea a lucrat în colhoz timp de treizeci de ani contabil-şef, iar acum o ajută pe contabila de la Primărie. E foarte mult de lucru în primărie, fiindcă avem patru sate. Ea voia să se angajeze în raion, însă eu am rugat-o să stea la primărie să o ajute pe nevăstuica care este contabilă acum”, ne-a spus Pantelei Măţă.
Pe de altă parte, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că primarul nu a soluţionat conflictul de interese prin faptul că şi-a concediat soţia din funcţia de contabil şef şi a angajat-o pe jumătate de normă în calitate de paznic şi pe altă jumătate – arhivar. „Primarul semnează dispoziţiile de plată ale salariilor angajaţilor, stabileşte concediile şi programul de lucru. Nu contează funcţia soţiei, dacă este în subordinea primarului, tot este conflict de interese”, afirmă Mariana Kalughin.
Moldova Curată va sesiza Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a examina situaţia de la primăria din comuna Alexeevca şi de a stabili dacă alesul local a admis un conflict de interese atunci când şi-a reangajat soţia.
Sursa: moldovacurata.md
Tare deștept primar, se vede că este de la Dodon. În trei luni a făcut 6 WC la cimitir, cu ce-și hrănește răposații de sunt așa de productivi