La data de 03 octombrie 2024 a fost aprobat Ordinul ministrului Educației și Cercetării (nr.1350) cu privire la rezultatele Concursului republican „Pedagogul Anului”, ediția 2024. Potrivit ordinului, Valentinei Moscalu, educatoare cu grad didactic superior, care activează în Instituția de Educație Timpurie nr.10 „Guguță” din or. Rîșcani, i s-a conferit titlul „Educatorul anului 2024”.
La 11 octombrie 2024, în mediul online au apărut informații cu privire la sancțiunile disciplinare aplicate Valentinei Moscalu de către autoritățile publice locale în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024. Totodată, în spațiul public au apărut reacții ale unui grup de părinți, care s-au arătat împotriva deciziei conferirii titlului „Educatorul anului 2024” Valentinei Moscalu.
Ulterior, prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării (nr.1444), aprobat la 16 octombrie 2024, a fost constituită Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu, în următoarea componență:
– Olaru Valentina, Secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, în calitate de Președintă;
– Marcelina Baleca, șef Direcție generală politici în domeniul învățământului general, MEC;
– Viorica Negrei, șef Direcție management în învățământul general, MEC;
– Vasile Secrieru, consultant juridic, MEC;
– Ghenadie Donos, președinte, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova;
– Eugeniu Covrig, jurist, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova;
– Mariana Marin, președintă, Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova;
– Tatiana Lungu, psihologă, directoare adjunctă, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică;
– Elena Nastas, psihologă, șefă Departament, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică.
Pe data de 17 octombrie 2024 Comisia a audiat un grup de părinți ai căror copii sunt înscriși la Instituția de Educație Timpurie nr.10 „Guguță” din or. Rîșcani, cadre didactice din colectivul unde activează Valentina Moscalu, reprezentanți ai Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani și ai Sindicatului de ramură.
La 24 octombrie 2024, în adresa Ministerului Educației și Cercetării a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani nr.104-C din 24 octombrie 2024 cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate Valentinei Moscalu.
În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” și raportându-le la Hotărârea Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, Comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu.
Menționăm că, procedura de organizare și desfășurare a concursului și condițiile pentru participarea la concurs sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”. Condițiile de eligibilitate pentru participarea la concurs sunt prevăzute în pct. 3-5 din Hotărâre. Totodată, probele concursului sunt evaluate în baza criteriilor prevăzute în anexa nr.4 din aceeași Hotărâre.
Concursul se desfășoară în trei etape: etapa locală, etapa raională și etapa republicană. La etapa republicană a concursului se examinează dosarele candidaților care au ocupat locul I la nivel raional/municipal.
În baza Ordinului nr. 474 din 11 aprilie 2024, etapa republicană s-a desfășurat în perioada 15-30 aprilie 2024. Dosarele înaintate la etapa republicană a concursului au fost examinate de o Comisie constituită din specialiști în domeniul educației, care au evaluat candidații înaintați de direcțiile raionale în baza dosarului și a trei probe de concurs: „Inteligența profesională”, „Ora publică” și „Masterclass”. În baza criteriilor de concurs, cel mai înalt punctaj la categoria „Educatorul anului” a fost obținut de Moscalu Valentina, care în conformitate cu prevederile Regulamentului de concurs, a ocupat locul I și titlul „Educatorul anului”.
Comisiile de concurs care au organizat și desfășurat etapele întâi și a doua a Concursului republican „Pedagogul anului” (în cazul dat – Comisia de concurs din cadrul Instituției de Educație Timpurie nr.10 „Guguță” din or. Rîșcani și respectiv Comisia de concurs din cadrul Organului local de specialitate în domeniul învățământului a Consiliului raional Rîșcani) nu au avut temei de a o exclude din concurs pe Valentina Moscalu.
Totodată, Comisia republicană de organizare și desfășurare a concursului nu a avut temei de a refuza candidatura înaintată de Organul local de specialitate în domeniul învățământului din cadrul Consiliului raional Rîșcani pentru categoria „Educatorul anului”, ediția 2024 și nici de a o depuncta.
Menționăm că la dosarul înaintat de Organul local de specialitate în domeniul învățământului din cadrul Consiliului raional Rîșcani către Comisia republicană de organizare și desfășurare a concursului „Pedagogul anului” ediția 2024, nu au fost anexate ordinele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare Valentinei Moscalu din 06 decembrie 2023 și respectiv din 04 aprilie 2024, ceea ce, la caz, nu constituie o încălcare. Or, prevederile Hotărârii Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului” nu stabilesc drept o condiție de participare lipsa sancțiunilor disciplinare, respectiv actele din această categorie nu sunt pertinente criteriilor de evaluare prevăzute în anexa nr. 4 din Hotărârea menționată mai sus.
Totodată, informăm că Ministerul Educației și Cercetării a creat un grup de lucru care va formula propuneri de modificare a Hotărârii Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului” în partea ce reglementează procedura de organizare a Concursului republican „Pedagogul anului” și materialele de participare ce urmează a fi prezentate pentru participarea la concurs.