Experiența Republicii Moldova în implementarea politicii dezvoltării urbane a fost prezentată în cadrul celui de-a XII-a ediții a Forumului Urban Mondial, desfășurat în orașul Cairo, Egipt, în perioada 4-8 noiembrie 2024.
Actuala ediție a Forumului Urban Mondial, cu genericul „Totul începe acasă: Acțiuni locale pentru orașe și comunități sustenabile”, a reunit participanți din toată lumea precum oficiali guvernamentali, cadre universitare, oameni de afaceri, lideri comunitari, planificatori urbani și reprezentanți ai societății civile, care s-au reunit pentru a identifica soluții la provocările urbane actuale.
La Forumul din Cairo, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a vorbit despre cadrul strategic în domeniul politicilor urbane din Republica Moldova și a subliniat colaborarea cu partenerii internaționali și sprijinul Uniunii Europene pe segmentul dezvoltării urbane. Șefa ADR Nord a participat la Forum cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
În contextul procesului de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ajustarea prevederilor politicilor de dezvoltare la directivele și prioritățile Uniunii Europene a devenit un imperativ, a subliniat directorul ADR Nord în cadrul Forumului. În acest sens, Republica Moldova a aprobat noua paradigmă a dezvoltării regionale, bazată pe competitivitate, și Programul Național de Dezvoltare Urbană, conceptul de politică publică urbană fiind încorporat în noua Strategie Națională de Dezvoltare Regională.
În același context, șefa ADR Nord s-a referit la Programul Național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028, la programele de dezvoltare a orașelor-poli de creștere Edineț și Soroca, precum și la programele de revitalizare urbană pentru o serie de orașe mai mici.
„Dezvoltarea urbană policentrică reprezintă o prioritate relativ nouă a politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova la realizarea căreia își aduc aportul autoritățile administrației publice centrale și locale în cadrul unui proces participativ ce vizează implementarea proiectelor și programelor regionale. Din Fondul național de dezvoltare regională și locală, dar și cu suportul partenerilor de dezvoltare sunt finanțate și implementate proiecte complexe pentru sprijinirea și dezvoltarea orașelor. Prin astfel de inițiative ne propunem să creăm rețele de centre urbane de dezvoltare atractive pentru locuitori, antreprenori și vizitatori care să genereze creștere economică, ocupare a forței de muncă și să stimuleze dezvoltarea zonelor teritoriale adiacente”, a punctat șefa ADR Nord, Maria Prisacari, în cadrul Forumului.
La Forumul din Cairo au mai participat Denis Lungul, șeful Direcției politici și programe integrate de dezvoltare regională și locală din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și Ion Pînzari, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord. Participarea delegației din țara noastră la acest eveniment mondial subliniază angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea urbană sustenabilă și schimbul de bune practici la nivel internațional.
Forumul Urban Mondial din Cairo a fost organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (UN-Habitat) și Guvernului egiptean. Forumul Urban Mondial a fost fondat în anul 2001 de către Organizația Națiunile Unite pentru a examina urbanizarea și impactul acesteia asupra comunităților, orașelor, economiilor, schimbărilor climatice și politicilor. Prima ediție a Forumului Urban Mondial s-a desfășurat în anul 2002, la Nairobi, Kenya. Ediția precedentă Forumului a avut loc în orașul Katowice, Polonia. Următoarea gazdă a evenimentului va fi Azerbaidjan. Forumul Urban Mondial are loc o dată la doi ani.