Astăzi, 25 octombrie 2024, au avut loc aplicații complexe la protecția civilă cu genericul „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Taraclia la organizarea lichidării consecințelor cutremurului, inundației catastrofale, avariilor de producție, accidentelor majore care implică substanțe periculoase și epizootiilor”.
Aplicațiile au fost desfășurate pe teritoriul raionului Taraclia conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 937 din 29.11.2023 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile al Republicii Moldova pentru anul 2024.
Organizarea și desfășurarea acțiunilor planificate de instruire a formațiunilor protecției civile au drept scop pregătirea serviciilor abilitate în gestionarea și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale. Procesul de derulare a aplicațiilor complexe la protecție civilă este monitorizat de IGSU, care acordă suportul necesar autorităților publice locale în gestionarea situațiilor critice.
Potrivit scenariului improvizat, forțele protecției civile, raionale și serviciile de urgență au fost ridicate pe alertă în urma unui cutremur devastator, care a provocat incendii, distrugeri majore ale clădirilor și infrastructurii. În consecință au fost înregistrate deteriorări ale liniilor de comunicație, dar și de electricitate și gaze naturale. De asemenea, au fost raportate accidente de trafic cu victime multiple, dar și accidente chimice cu scurgeri de substanțe chimice periculoase.
În vederea managementului forțelor și mijloacelor implicate în ameliorarea situației create, a fost convocată Comisia Situațiilor Excepționale.
Astfel, în cadrul aplicațiilor, formațiunile protecției civile au fost instruite să intervină la lichidarea unui incendiu raportat în incinta clădirii Liceului Teoretic din orașul Taraclia. Aici, formațiunile protecției civile, pompierii și medicii au intervenit pentru stingerea flăcărilor, evacuarea și salvarea persoanelor blocate, iar serviciul medical a acordat primul ajutor calificat victimelor.
De asemenea, forțele antrenate în aplicații au intervenit pentru eliminarea consecințelor unui accident chimic la un obiectiv industrial, unde au fost raportate scurgeri de odorant (etil mercaptan).
Mai mult, au fost simulate lucrări de eliminare a consecințelor inundațiilor, printre care curățarea carosabilului și fortificarea unui baraj de protecție pentru prevenirea revărsării apelor lacului Chiumai. Totodată, forțele protecției civile au fost solicitate la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate, fiind întreprinse măsuri de protecție a zonei forestiere.
La o altă locație, angajații IGSU, medicii și poliția au realizat misiunile de descarcerare, deblocare și acordare a ajutorului medical în urma unui accident grav cu implicarea mai multor autovehicule, fiind respectate măsurile necesare de ordine publică pe traseul R-32.
În total, în cadrul aplicațiilor complexe la protecția civilă în raionul Taraclia, au fost antrenați 190 de angajați din cadrul instituțiilor și autorităților responsabile, cu 41 unități de tehnică.