„Conacul urban al Familiei Donici” – monument de arhitectură și istorie de importanță națională, inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat – va fi restaurat cu sprijinul României. Decizia Guvernului de la București a fost salutată de ministrul Culturi de la Chișinău, Sergiu Prodan.
„Am aflat cu bucurie despre decizia Guvernului României de a finanța restaurarea Monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională din str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 35 din Chișinău, colț cu str. 31 August 1989”. Clădirea este una emblematică pentru Chișinău, primele informații documentare despre ea datând din anul 1863, și are toate șansele ca, după restaurare, să redevină o perlă arhitectonică a capitalei”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Potrivit oficialului, acest obiect de patrimoniu este primul care, alături de alte edificii importante, vor fi restaurate în baza Acordului dintre Guvernele de la Chișinău și București privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 de milioane de euro, acordat țării noastre de România.
„Pe lângă faptul că, datorită lui, vom readuce la viață un obiectiv arhitectural de patrimoniu, după restaurare aici vor fi amplasate mai multe structuri responsabile de protejarea patrimoniului național. Este vorba, în special, de Institutul Patrimoniului Cultural, Agenția de Inspectare și restaurare a monumentelor și Agenția Națională Arheologică”, a menționat ministrul Sergiu Prodan.
Ținem să precizăm, în acest context, că Ministerul Culturii este doar gestionarul acestui imobil și nu este amplasat acolo, așa cum a apărut, eronat, în unele surse media. Sediul propriu-zis al Ministerului Culturii se află pe str. Nicolae Iorga, 21.
Mai multe date istorice despre „Conacul urban al Familiei Donici” pot fi găsite aici.