În perioada 4–28 septembrie 2024, s-a desfășurat proiectul internațional Cross Cultures Project Association – Open Fun Football Schools (Școlile Deschise de Fotbal Distractiv) în: orașul Telenești (s. Budai), s. Hîrtopul Mare (s. Hîrtopul Mic), orașul Ungheni (s. Mănoilești și s. Unțești), orașul Anenii Noi (s. Bulboaca și s.Cobusca Nouă), orașul Comrat, orașul Ocnița, s. Congaz, orașul Ștefan Vodă, s. Tomai, orașul Camenca (s. Hrustavscaia și s. Severinovca) și orașul Dubăsari.
La Școlile Deschise de Fotbal Distractiv au participat 180 de lideri și antrenori (110 femei și 70 bărbați), 144 de voluntari (81 fete și 63 băieți), 30 de reprezentanți ai poliției, 12 asistenți sociali comunitari, 2400 de copii cu vârsta de 6–11 ani, dintre care 1252 fete și 1148 băieți, precum și 98 de copii cu cerințe educaționale speciale.
Activitatea de bază a CCPA este proiectul internațional Open Fun Football Schools (Școala Deschisă de Fotbal Distractiv) pentru fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani. Acest proiect umanitar presupune practicarea jocurilor vesele și implementarea conceptului pedagogic al fotbalului distractiv „Fun – Football – Concept” ca un mijloc eficient de promovare a procesului democratic, păcii, stabilității, coeziunii sociale, stabilirii relațiilor de prietenie și colaborării sportive. Totodată, conceptul este un mijloc de promovare a fotbalului de bază și a principiilor fundamentale ale „sportului pentru toți”.
De asemenea, la toate activitățile s-a implementat programul special Sport + Școală + Poliție. Acest program promovează apropierea eforturilor comune la nivel local pentru prevenirea criminalității juvenile, fiind orientat spre resocializarea copiilor delicvenți prin implicarea acestora în activități cultural-sportive.
Programul special Sport + Școală + Poliție face parte din cadrul Proiectului Open Fun Football Schools și este implementat în țara noastră de către Federația Moldovenească de Fotbal în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției din 2015. Colaborarea între Inspectoratul General al Poliției și Federația Moldovenească de Fotbal ajută la prevenirea infracționalității și asigură o mai bună interacțiune a ofițerilor de poliție cu membrii comunității și cu actorii cheie implicați în protecția copiilor, cum ar fi antrenori, profesori, asistenți sociali, părinți etc.
Începând cu anul 2024, proiectul „Open Fun Football Schools” mai dispune de o componentă „Asigurarea cooperării intersectoriale la nivel național în domeniul prevenirii delincvenței juvenile”, coordonată de Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP). Scopul acestei componente este de a consolida inițiativele comunitare pentru copiii aflați în situații de risc, inclusiv copiii și tinerii care se află în conflict cu legea, prin sprijinirea unei colaborări intersectoriale eficiente.
„Conceptul proiectului „Open Fun Football Schools” este de a promova fotbalul într-un mediu sigur, în care copiii să fie în centrul atenției tuturor actorilor responsabili pentru siguranța lor”, a declarat Svetlana Patraș.
Monitorizarea Școlilor Deschise de Fotbal Distractiv + Sport + Școală + Poliție a fost asigurată de către Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului CCPA/OFFS Moldova, Victor Mardari, asistent al coordonatorului CCPA/OFFS Moldova, Natalia Ceban, inspector federal la fotbal feminin, Danuta Chicu, Tatiana Cunceva, Oxana Spătaru, Hasta Elena, Artur Patraș și Xenia Ungurean, instructori OFFS Moldova.
Pentru perioada octombrie – decembrie s-au planificat turnee pentru fete WU10 și activități extrașcolare, și anume:
- Ziua Internațională a Inimii (29 septembrie)
- Ziua Internațională a Fetelor (11 octombrie)
- Turneu pentru fete WU10 – Fun Girls Tournaments
- Ziua Internațională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie)
- Ziua Mondială a Fotbalului (10 decembrie)
De la lansarea sa în 2006, proiectul a reunit peste 100.000 de copii, 2.700 de antrenori și 2.500 de tineri voluntari din toate regiunile țării, de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind la dezvoltarea societății prin promovarea valorilor fundamentale, inclusiv pacea, incluziunea socială și egalitatea de gen. Proiectul OFFS este implementat în țara noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca și FMF din anul 2006. Începând cu anul 2009, OFFS este susținut de Agenția Internațională Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău.