Preşedintele raionului Leova, Ion Gudumac, a semnat un Acord de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc la data de 23 octombrie curent, în sala de şedinţe a Consiliului raional.
La eveniment au fost prezenţi: Valeriu LAZĂR, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Ion GUDUMAC, preşedintele raionului, Ion PLĂMĂDEALĂ şi Eujenii BURAGA, vicepreşedinţii raionului, Vladimir DIDILICA, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Tatiana COJOCARU șeful Camerei de Comerț și Industrie Hîncești, şefii subdiviziunilor subordonate Consiliului raional, şefii serviciilor desconcentrate și agenţi economici.
Cu un mesaj de salut şi de deschidere a evenimentului a venit în faţa asistenţei preşedintele raionului Leova Ion GUDUMAC, care şi-a manifestat receptivitatea faţă de noul Acord de colaborare. Dumnealui a menționat că pe parcursul anilor s-a fortificat o bună conlucrare între Consiliul Raional Leova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, raionul Leova participînd la expozițiile organizate de Camera de Comerț și Industrie cum ar fi Fabricat în Moldova fiind premiați de două ori cu medalia de aur. Deasemenea dl președinte al raionului a solicitat prezența reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie în raionul Leova cu acordarea unui suport real din partea Consiliului Raional Leova, în vederea consultării și informării mai eficient a tuturor agenților economici din raion.
La rândul său, Valeriu LAZĂR a subliniat importanţa obiectivelor comune pe care le vor realiza în baza Acordului, drept un suport imperios pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din raionul Leova, care sînt din punct de vedere geografic mai defavorizate. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie în discursul său a lansat operatorilor economici invitaţie de participare la evenimentele de afaceri organizate de instituţia pe care o conduce: ”Binevenită ar fi prezenţa acestora la seminarele şi trainingurile organizate atât în ţară, cât şi peste hotare, la diferite stagii pentru manageri şi în misiuni de afaceri, expoziţii”. Deasemenea dlui a recomandat includerea în ordinea de zi a ședințelor consiliului raional/local a chestiunii cu privire la nivelul de dezvoltare a aptreprenoriatului din raion/localitate.
Ambele părți semnatare, conform acordului de colaborare mizează pe înalt parteneriat eficient și intenționează să extindă și să consolideze cooperarea care vizează dezvoltarea sectorului agrar și industrial, comerț intern și extern și a altor tipuri de activități de întreprinzător.
Părțile intenționează să coopereze în domeniile:
– asistență în atragerea investițiilor străine în proiecte prioritare la nivel regional și local;
– consolidarea și dezvoltarea cooperării interregionale și internaționale, cu valorificarea oportunităților investiționale din raion;
– dezvoltarea infrastructurii raionale adecvate pentru a sprijini inovarea, prin utilizarea mecanismelor de parteneriate public-private;
– utilizarea mecanismelor extrajudiciare de soluționare a litigiilor, care activează pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în soluționarea conflictelor apărute în domeniul comerțului exterior, investiții și inovații;
– dezvoltarea direcțiilor noi de cooperare în afaceri.
În vederea punerii în aplicare a prezentului acord, părțile vor face schimb de informații cu privire la domeniile reglementate de acord și vor organiza consultări, ateliere comune, seminare, mese rotunde și alte evenimente cu scopul de a elabora propuneri de interes comun.
Elena Ivanov