Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a participat astăzi la festivitățile dedicate începutului noului an de studii la două licee din Costești, Ialoveni. E vorba de Liceul Teoretic „Costești” și Liceul Teoretic „Olimp”. Acestea fac parte din cele 108 instituții, care au decis să dea start începutului de an școlar pe 1 septembrie.
În mesajul de salut, Dan Perciun a mulțumit cadrelor didactice pentru efortul lor continuu și a promis sprijin în tot ceea ce își propun să realizeze. Totodată, ministrul a subliniat importanța educației de calitate și a încurajat elevii să se dedice studiilor, să fie curioși și să își urmeze pasiunile.
„Experiența pe care o trăiți la școală, cred că, o să fie printre cele mai frumoase din viață. Beneficiați de ea, fiți activi, implicați-vă, pentru că aici o să vă faceți prieteni, aici sunt oameni, care sunt gata să vă ghideze să vă motiveze, să vă susțină. Trăiți această experiență din plin. Știu că nu-i ușor în fiecare dimineață să vă treziți și să mergeți la școală, știu că mai sunt și lecții care nu sunt atât de captivante, dar să știți, că aceștia vor fi aniii la care o să reveniți cu multă nostalgie în anii care urmează. Dragi profesori, vă mulțumim pentru efortul pe care-l faceți. Dumneavoastră sunteți cei care îi alimentați cu energie și le dați motivația necesară ca să reușească să-și realizeze potențialul”, a declarat Dan Perciun.
Liceul Teoretic Olimp este a doua instituție din mediul rural cu cele mai bune rezultate la bacalaureat. În acest an, Ministerul Educației și Cercetării va aloca instituției 3,8 milioane de lei pentru reparația acoperișului blocului gimnazial. Totodată, până la sfârșitul anului instituția va fi dotată cu cinci table interactive, calculatoare, dar și echipamente menite să contribuie la studiile de calitate, pentru aceasta fiind nevoie de aproximativ 50 de mii de euro. La Liceul Teoretic Olimp își fac studiile peste 790 de elevi.
Curtea plină de emoții și entuziasm a fost, astăzi, și la Liceul Teoretic Costești, unde studiază 566 de elevi. Dan Perciun a remarcat perseverența mai multor elevi, care participă activ, ca voluntari, în diverse activități, inclusiv a celor organizate de Ministerul Educației și Cercetării. În context, Dan Perciun le-a urat elevilor să fie ambițioși să-și stabilească obiective cât mai mari.
A fost o zi plină de emoție și optimism, care a dat startul unui nou an plin de provocări și realizări.
În acest an, festivitățile dedicate începutului anului de studii 2024-2025 pot fi organizate de către școli pe data de 1 sau 2 septembrie. Decizia a fost adoptată de fiecare instituție în parte, după consultarea opiniei comunității școlare.
Prima lecție din acest an de studii are genericul „Împreună pentru pace” și este obligatorie pentru toate instituțiile de învățământ publice sau private. Pentru organizarea și desfășurarea lecției tematice, diriginților le-au fost recomandate resurse didactice, adaptate la vârsta elevilor. Materialele au fost dezvoltate cu suportul Consiliului Europei.
După careurile școlare, Dan Perciun a vizitat în aceeași localitate și grădinița „Scufița Roșie”.