Reabilitarea sistemelor de irigare de la Blindeștii Unghenilor și Grozeștii Nisporenilor a ajuns la final. Lucrul a fost făcut, banii – cheltuiți, iar apa așa și nu a ajuns pe cîmpurile producătorilor agricoli. Unde s-a oprit și cînd urmează să fie puse în funcțiune sistemele de irigare renovate?
Potrivit datelor oferite de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) de la Blindești și Grozești, au fost reabilitate 5 stații de pompare (2 la Grozești și 3 la Blindești), au fost instalate 22 de pompe (9 la Grozești și 13 la Blindești), iar lungimea totală a rețelelor de irigare este de 72 de kilometri.
Grație sistemului de la Grozești, vor putea fi irigate 1100 de hectare de terenuri agricole, cu o posibilă extindere pe alte 315 hectare din satele Grozești, Soltănești, Bărboieni și o parte din orașul Nisporeni. La ora actuală, sînt înregistrați 755 de utilizatori.
Grație sistemului de la Blindești, vor putea fi irigate 587 de hectare, cu o posibilă extindere pînă la 1582 ha. Aici, însă, numărul utilizatorilor este, deocamdată, foarte mic, de doar 75 – din satele Medeleni, Petrești, Blindești și Sculeni.
Bucurie mare la Grozești. La finele lui septembrie, donatorii americani le-au oferit încă un cadou valoros, constînd într-un tractor cu remorcă, o mașină utilitară de teren și echipament de irigare.
”Deja am pus în funcțiune tehnica donată. Sîntem foarte mulțumiți de ea”, ne-a comunicat Victor Jalbă, directorul executiv al AUAI. Ce-i drept, eficiența acesteia, ca, de altfel, și a sistemului de irigare, va fi testată abia la primăvară, cînd va începe un nou ciclu agricol.
Acum, că au mai mult timp liber, proprietarii de terenuri agricole din zonele de acțiune a sistemului de irigare ar trebui să se informeze despe cum pot deveni beneficiarii sistemului respectiv. Or, potrivit lui Victor Jalbă, pentru ca apa să ajungă pe cîmpurile agricultorilor, aceștia trebuie, mai întîi, să devină membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare și să plătească o cotizație anuală în valoare de 241 lei per hectar. ”Nu este un preț mare. În schimb, vor uita ce înseamnă secetă”, a punctat dînsul. Apropo, cotizația ar putea fi și mai mică, dacă numărul membrilor asociației ar crește.
Sistemul de irigare de la Grozești se află în grija a 8 operatori.
Incertitudine la Blindești. Și o veste proastă. Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare de aici nu a avut parte de o donație similară celei de la Grozești. ”Avem niște probleme de ordin organizatoric și, din această cauză, probabil, nu am beneficiat de ultima donație a finanțatorilor americani”, a explicat Victor Granciuc, președintele AUAI ”Blindești”. Dînsul a spus că, deocamdată, nu dorește să deschidă parantezele și să facă publice anumite aspecte. A dat însă asigurări că va face tot posibilul să înlăture carențele existente și să recapete încrederea donatorilor. Astfel, speră că, într-o bună zi, va ajunge și la Blindești o donație consistentă. Trebuie doar s-o meriți.
Și aici, ca și în cazul nisporenenilor, agricultorii care vor să-și irige cîmpurile trebuie să adere la AUAI și să plătească o cotizație anuală de 700 lei per hectar. E mult?
Poate. În schimb, vor plăti puțin pentru apa consumată – cam cîte 2 lei/ 1 metru cub. Cei care nu vor adera la asociație vor plăti pentru apă un preț de trei ori mai mare.
Sistemul de irigare de la Blindești se va afla în grija a 12 operatori.
Deja se fură. Au trecut zile numărate de la darea în exploatare a sistemului de irigare de la Blindești, pentru care poporul american a donat milioane de dolari, că deja au început să dispară unele elemente din el. Ce mai, poporul moldovenesc e ”gospodar”. Săptămîna trecută, potrivit lui Victor Granciuc, au dispărut trei hidranți. ”Aș dori să fac un apel către oameni: să dea dovadă de un comportament civilizat și să conștientizeze importanța lucrului realizat pînă acum. Cîștigul celor care au făcut acest rău va fi minim, dar consecințele pentru noi, toți, sînt majore”, a punctat dînsul, exprimîndu-și nedumerirea și indignarea față de acest gest necugetat, scrie expresul.com.