În perioada 6 – 8 august curent, circa 40 de tineri din șase localități ale raionului Ialoveni, au fost instruiți în etapele creării consiliului local de tineret, simulând organizarea alegerilor participative, în cadrul Școlii de vară cu genericul: ,,Activismul civic al tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, organizată în incinta Complexului Turistic ,,Lacul Costești” de Asociația „Eco-Răzeni” și Consiliul raional Ialoveni, cu suportul financiar al Agenției USAID Moldova, prin intermediul Programului ,,Comunitatea Mea” implementat de IREX.
Potrivit autorităților, pe parcursul celor trei zile, cele 6 echipe de tineri și tinere din localitățile: Ialoveni, Costești, Răzeni, Ruseștii Noi, Dănceni și Gangura, au beneficiat de câteva sesiuni tematice de instruire moderate de formatoarele: Ana Îndoitu, expert în formele de participare a tinerilor la viața publică și metode de implicare în procesul de luare a deciziilor; Marcela Roșca, expert în procesul de organizare a alegerilor din cadrul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral al Comisiei Electorale Centrale; Teodora Panuș, expertă în programe și proiecte pentru tineret, în cadrul Consiliul Național al Tineretului din Moldova.
În cadrul unei mese rotunde cu primarii, conducerea raionului și reprezentanții Programului ,,Comunitatea Mea”, cele 6 echipe și-au prezentat Planul de acțiuni pentru organizarea alegerilor și reconstituirea consiliilor locale ale tinerilor. În semn de apreciere pentru rezultatele frumoase ale muncii în echipă, participanții au primit certificate de competențe semnate de președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia și Sergiu Gurău, directorul executiv al Asociației „Eco-Răzeni”.
Astfel, participanții la școala de vară au desfășurat un dialog constructiv cu autoritățile administrației publice locale ca să ofere în continuare suportul necesar pentru realizarea planurilor de acțiuni în domeniul tineretului
Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, împreună cu vicepreședintele Petru Beregoi, au subliniat că tineretul este resursa cea mai valoroasă a fiecărei comunități și consiliile de tineret care vor fi alese de către tineri vor fi susținte de Consiliul raional, pentru a oferi șanse de afirmare și oportunități de dezvoltare personală tuturor tinerilor.
De asemenea, directorul Programului ,,Comunitatea Mea”, Daniel Șerban, a menționat că USAID este o Agenție a Guvernului Statelor Unite ale Americii, care investește în bunăstarea și dezvoltarea Republicii Moldova pentru consolidarea democrației și a păcii în Estul Europei.
În cadrul ședinței au participat cu mesaje de motivare și de stimulare a participării tinerilor la dezvoltarea comunităților, autoritățile administrației publice ale celor 6 localități care beneficiază de suportul Programului ,,Comunitatea Mea”: Sergiu Armaşu, primarul or. Ialoveni; Igor Bivol, viceprimarul s. Costești; Ion Creţu, primarul c. Răzeni; Valentina Meşină, primarul c. Ruseștii Noi; Victoria Butuc-Guranda, primarul s. Dănceni, și Marcel Bobeica, primarul c. Gangura. Primarii și-au exprimat deschiderea spre o colaborare frumoasă cu consiliile de tineret.
Pentru că în luna august este marcată ,,Ziua Diasporei”, școala de vară s-a încheiat cu o conferință video cu tinerii din diasporă despre oportunitățile de participare la viața publică și implicare în activități de voluntariat. Participanții la școala de vară au avut ocazia ca să discute online cu următorii tineri din diasporă: președintele Consiliului Tineretului din România, Mircea Mereacre, născut în s. Costești; Nina Cerescu, din or. Ialoveni, stabilită cu traiul în Stalele Unite ale Americii; Iulian Popescu din or. Ialoveni, student în Danemarca, la inginerie mecanică, și Ana Lungu, născută în c. Zâmbreni, activează astăzi într-o companie de turism din Irlanda. Tinerii participanți la conferința video au convenit asupra planificării viitoarelor proiecte comune: efectuarea vizitelor de studiu și a schimburilor de experiențe în domeniul programelor de tineret și voluntariat.