Fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare va beneficia de o alocație lunară, în valoare de 1000 de lei, timp de doi ani. Alocațiile nu se acordă pe perioada lunilor iunie-august. Executivul a aprobat, astăzi, un regulament în acest sens.
Potrivit ministrului Dan Perciun, măsura urmează să fie introdusă începând cu luna septembrie 2024. ,,Această măsură este dictată de rezultatele obținute de elevii noștri la testarea internațională PISA care denotă decalajul mare dintre nivelul de pregătire a elevilor care învață în mediul urban și cel rural, în școli mari sau în școli mici. Scopul este să oferim opțiuni educaționale și activități extrașcolare mai variate, precum și acces la cabinete cu echipament modern și laboratoare bine dotate. Toate acestea vor contribui la performanțe academice mai înalte și o mai bună pregătire pentru viitor a copiilor”, susține Dan Perciun.
Ministerul Educației și Cercetării va aproba și publica anual pe pagina web oficială lista instituțiilor de învățământ primar și secundar (ciclul I și II) cu un număr mai mic de 50 de elevi. Alocațiile vor fi transferate de către Ministerul Educației și Cercetării părinților/reprezentanților legali ai elevilor.
Plata alocațiilor se va efectua prin modalitatea de plată selectată de beneficiar (prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei”, prin orice modalități de plată disponibile în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).
Dreptul la alocație încetează în cazul abandonului școlar; transferului înapoi în instituția precedentă sau într-o altă instituție de învățământ primar și secundar (ciclul I și II) cu un număr mai mic de 50 de elevi; în cazul exmatriculării.
Alocația va fi oferită la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, în baza unei cereri depuse la instituția la care a fost transferat elevul. Banii se vor acorda începând cu luna septembrie 2024. Costul total pentru implementarea măsurii, în perioada septembrie-noiembrie curent, este estimat la 3 milioane de lei.
În prezent, în Republica Moldova sunt 102 instituții de învățământ primar și secundar general, cu un număr de elevi de până la 50.