Membrii echipei multidisciplinare din s. Bardar, r. Ialoveni, participă în zilele de 25-26 iunie curent, la un atelier de instruire pentru dezvoltarea cunoștințelor și bunelor practici de sprijin și consolidare a familiilor din comunitatea lor. Instruirile vor fi desfășurate până la sfârșitul lunii curente, pentru membrii echipelor multidisciplinare din Vorniceni, Strășeni, Hîrtopul Mare, Criuleni și Coșnița, Dubăsari.
De aceste instruiri vor beneficia circa 60 de specialiști din domeniul asistenței socială, educației, ordinii publice, sănătății, administrației publice locală, reprezentanților cultelor religioase, organizațiilor neguvernamentale. Instruirile vor fi desfășurate cu suportul formatorilor naționali instruiți anterior.
„Ne propunem să consolidăm cunoștințele tuturor actorilor comunitari cu referire la Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii, în special componenta primară; a domeniilor de bunăstare a copiilor și a factorilor protectori ai familiei; responsabilităților specialiștilor din comunitate în eforturile de prevenire a intrării familiilor cu copii în dificultate; mobilizare comunitară etc. În aceste patru localități urmează să creăm câte un spațiu prietenos pentru familiile cu copii, unde specialiștii vor desfășura diverse activități atât pentru familii, cât și pentru copii. Vor fi desfășurate grupuri de suport reciproc, cafenele publice, ședințe cu părinții pe diverse tematici, Școala părinților etc. ”, a menționat Natalia Semeniuc, coordonatoare de proiect la Parteneriate pentru fiecare copil.
Toate aceste acțiuni sunt parte a pilotării unui model eficientizat al Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii, care are drept scop consolidarea serviciului și dezvoltarea componentei primare pentru asigurarea bunăstării copiilor, stabilității familiilor și reducerea dependenței acestora de suport/intervenții specializate. Procesul de pilotare este bazat pe datele unei analize naționale a programelor/activităților existente de sprijin și consolidare a familiei, care a fost realizată în perioada martie-aprilie curent, în raioanele Criuleni, Dubăsari, Ialoveni și Strășeni, arondate Agenției Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ Centru.
Instruirile sunt desfășurate în cadrul Inițiativei Changing The Way We Care, implementată de Catholic Relief Services și Maestral International, împreună cu alți parteneri globali, naționali și locali care colaborează pentru a schimba modul în care îngrijim copiii din întreaga lume.