Aproximativ 3000 de locuitori ai satelor Chipeșca și Găuzeni din raionul Șoldănești au acum acces la apă potabilă datorită unor proiecte sprijinite financiar de Guvernele R. Moldova și României. În cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I, primăriile celor două localități au implementat proiecte pentru construcția sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.
Astfel, la Chipeșca, au fost construiți 6 kilometri de rețele de apeduct, o stație de epurare modernă și instalate două turnuri de apă cu o capacitate de 50 m3 fiecare. Acum, 630 de gospodării casnice, cu peste 1.560 de persoane, beneficiază de acces la un sistem modern de apă.
Proiectul are o valoare totală de aproape 10,6 milioane de lei, dintre care aproximativ 4 milioane de lei au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională Locală (FNDRL), iar Guvernul României a contribuit cu peste 6,6 milioane de lei.
În același timp, în satul Găuzeni au fost construiți peste 6,6 kilometri de rețele de apeduct, o stație de epurare modernă și a fost instalat un turn de apă cu o capacitate de 50 m3. Acum, 1.330 de locuitori (peste 400 de gospodării casnice) au acces la apă potabilă la robinet. La apeductul centralizat au fost deja conectate 270 de gospodării și patru instituții publice precum grădinița, gimnaziul, oficiul medicilor de familie și biserica din localitate.
Proiectul a avut o valoare totală de aproximativ 10 milioane de lei, dintre care peste 7,1 milioane de lei au fost alocate de Guvernul României, iar Guvernul Republicii Moldova a oferit prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională Locală suma de peste 1,7 milioane de lei. Totodată, cu o contribuție de peste 1,2 milioane de lei a venit și comunitatea Găuzeni.
Subliniem că proiectele respective vin să îmbunătățească confortul și calitatea vieții comunităților locale, contribuind în același timp la modernizarea durabilă a satelor Chipeșca și Găuzeni. Măsurile implementate vizează asigurarea unei aprovizionări sigure și eficiente cu apă potabilă, precum și o gestionare adecvată a apelor uzate în cele două localități.