Programul Național “Satul European” a adus îmbunătățiri semnificative infrastructurii de apă și canalizare din satele Corjeuți și Feasin din nordul țării, cu susținerea financiară a Guvernelor de la Chișinău și București.
Astfel, în satul Corjeuți, raionul Briceni, au fost construiți 3,7 km de rețele de canalizare, o stație de epurare a apei și una de pompare, oferind condiții similare cu cele din oraș la peste 1600 de locuitori (aproximativ 360 de gospodării casnice). Totodată, la rețeaua centralizată de canalizare au acces și toate instituțiile publice din localitate.
Investiția totală este de peste 8,8 milioane de lei, dintre care 3,5 milioane de lei au fost oferite de Guvernul României, iar circa 5 milioane de lei – de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Totodată, localitatea a contribuit cu 188 de mii de lei.
În același timp, un proiect similar a fost implementat în satul Frasin, raionul Dondușeni. Prin același Program Național, în localitate au fost construiți 4,5 km de rețele de canalizare, două stații de pompare și asigurată iluminarea corespunzătoare a acestora.
Acum, aproximativ 2500 de localnici au acces la rețeaua centralizată de canalizare. Totodată, la rețea urmează să fie conectate grădinița, gimnaziul, oficiul medicilor de familie, casa de cultura, biblioteca satului, clădirea primăriei și șapte întreprinderi locale.
Costul proiectului se ridică la aproximativ 13 milioane de lei. Finanțarea a fost asigurată preponderent de către Guvernul României, care a oferit 9,2 milioane de lei. Contribuția Guvernului de la Chișinău constituie aproximativ 3,7 milioane de lei, iar aproape 100 de mii de lei au venit din partea comunității locale.
Aceste proiecte nu doar că au adus condiții de viață mai bune pentru oamenii din cele două sate, dar și au stimulat dezvoltarea economică locală prin crearea de locuri de muncă și modernizarea infrastructurii sociale. Contribuția consistentă a Guvernului României în parteneriat cu Republica Moldova reflectă angajamentul autorităților pentru dezvoltarea și integrarea europeană a comunităților locale.
Menționăm că Guvernul României a oferit peste 117 milioane de lei pentru implementarea a 32 de proiecte ce țin de modernizarea rețelelor de apă și canalizare în 34 de localități din Republica Moldova, în cadrul unui efort mai larg de cooperare bilaterală.