Prin Programul Național “Satul European “, ediția I, în această localitate a fost renovat capital interiorul Casei de cultură. Clădirea cu două niveluri, construită acum patru decenii, a rămas în mare parte nefolosită de-a lungul anilor, deși cu șase ani în urmă acoperișul a fost reparat și geamurile au fost înlocuite. Din lipsă de reparații interioare și dotări adecvate, instituția culturală nu a putut funcționa corespunzător, iar toate evenimentele satului erau organizate fie la primărie, într-o sală mică și neîncăpătoare, fie în scuarul Casei de cultură.
După renovare, edificiul cultural a fost transformat într-un Centru comunitar multifuncțional. La parter a fost amenajată o sală în care-și desfășoară activitatea trei echipe de dansuri populare pentru copii de până la 15 ani și Ansamblul vocal “Clipele copilăriei”. Tot la parter există o sală de forță și una de fitness. Iar la etaj este o sală mare de festivități cu 300 de locuri, destinată evenimentelor importante ale satului cum ar fi hramul localității, concertele, matineele, precum și oficializarea căsătoriilor.
Clădirea a fost dotată cu 2 cabine de duș și 4 blocuri sanitare, iar în cadrul proiectului au fost furnizate mobilier, boilere, sisteme de aer condiționat, echipamente sportive și costume naționale necesare echipelor de dansatori, care vor reprezenta localitatea la concursurile raionale și republicane. De asemenea, a fost amenajat un vestiar pentru micii artiști. Tot în acest edificiu activează Oficiul Medicilor de Familie și Biblioteca satului.
Valoarea totală a investiției este de 2,33 de milioane de lei, din care aproximativ 2,3 milioane de lei au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar 35 de mii de lei reprezintă contribuția comunității locale.
Totodată, prin Programul Național “Satul European Expres “, în localitate, pe teritoriul stadionului public a fost construit un teren de baschet, contribuind astfel la sporirea accesului la servicii sportive de calitate pentru cei aproximativ 730 de tineri și copii din sat. Valoarea proiectului pentru acest teren de baschet este de 440 de mii de lei, resurse financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Potrivit primarului satului, Irina Gonța, construcția acestui teren de baschet a adus mai multe oportunități copiilor din localitate, oferindu-le posibilitatea de a se juca și interacționa în timpul liber.
“Acest teren de baschet era așteptat de mult timp, având în vedere că în localitate avem peste 200 de copii, iar spațiile disponibile anterior nu erau suficiente pentru a satisface nevoile acestora. În plus, mulți copii iubesc baschetul, iar terenul poate fi utilizat și pentru lecțiile de educație fizică ale elevilor gimnaziului, unde învață aproximativ 130 de elevi, și pentru cei din grădinița noastră, unde avem 84 de copii, care vin frecvent pe stadionul public pentru activitățile în aer liber. Suntem recunoscători autorităților centrale pentru sprijinul financiar acordat, inclusiv pentru renovarea edificiului cultural. Investițiile realizate în cele două proiecte au contribuit semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de trai ale celor aproximativ 1500 de locuitori din Roșcani”, a adăugat primarul.