Ministerul Finanţelor a organizat luni, 17 iunie 2024, o ședință de lucru cu reprezentanţii direcţiilor raionale de finanţe ale unităţilor administrativ-teritoriale și trezoreriilor regionale. În cadrul şedinţei, s-au pus în discuție o serie de subiecte de actualitate ce vizează sistemul bugetar.
În deschiderea ședinței, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a subliniat că interacțiunea cu reprezentanții din teritoriu este de o importanță majoră pentru toate părțile implicate în acest proces amplu, iar astfel de discuții vor avea loc trimestrial. „Aceasta nu doar că permite o mai bună coordonare și implementare a politicilor financiare la nivel național, dar și va asigura o comunicare eficientă a nevoilor și provocărilor la nivel local”, a menționat ministrul.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor au prezentat participanților ultimele modificări în cadrul normativ privind evidența contabilă a instituțiilor bugetare și deservirea prin sistemul trezorerial aI Ministerului Finanțelor, particularitățile managementului investițiilor capitale, contactarea datoriei/acordarea garanțiilor pentru împrumuturi de către autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale, dar și modificările operate prin Hotărârea Guvernului nr. 1026/2023 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 868/2014 privind finanțarea în bază de cost standard per elev a instituțiilor de învățământ primar și secundar (ciclul I și II) din subordinea autorităților publice locale de nivelul al doilea.
Totodată, secretarul de stat al ministerului, Vladimir Arachelov, a oferit detalii aferente sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, remarcând că domeniul de salarizare este unul complex și că trebuie tratat cu intervenții specifice, inclusiv cu analize ample la acest subiect.
Participanții au exprimat deschiderea pentru o bună cooperare astfel asigurând implementarea cât mai corectă a prevederilor legale.
Această colaborare este esențială pentru Ministerul Finanțelor în atingerea obiectivelor comune și pentru menținerea unui mediu prielnic de dezvoltare. La fel, cooperarea cu autoritățile locale va facilita soluționarea în cei mai restrânși termeni a eventualelor impedimente care ar putea apărea în implementarea anumitor legi și mecanisme.