Prioritățile noului proiect ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)” au fost stabilite în cadrul unei ședințe de lucru. Proiectul prevede reabilitarea energetică a 46 de școli din întreaga țară și instalarea a circa 250 de puncte termice individuale.
Discuțiile au vizat identificarea perspectivelor de colaborare dintre părți și a celor mai bune soluții pentru școli, la etapa de pregătire și lansare a noului proiect.
Ședința a avut loc cu participarea reprezentanților Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ministerului Educației și Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală.
Directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a subliniat că stabilirea necesităților și priorităților proiectului este foarte importanță pentru a delimita din start modalitatea de implicare și colaborare dintre părți în procesul de pregătire și implementare a viitorului proiect. Totodată, directorul UCIPE a subliniat că experiența proiectelor similare implementate până acum, inclusiv și experiența pe care o are UCIPE în proiectele de eficiență energetică va contribui la facilitarea activităților din cadrul proiectului.
Amintim că un acord de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectului ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, a fost aprobat de curând de Guvern și urmează a intra în vigoare, urmare a aprobării finale a proiectului.
Astfel, 46 de școli din întreaga țară vor fi renovate energetic, iar peste 46 de mii de tineri, profesori și angajați ai instituțiilor educaționale vor beneficia de un nivel sporit de confort. Principalele lucrări de care vor beneficia sunt: izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire și ventilare și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și alte măsuri de eficiență energetică și surse de energie regenerabilă.
O altă componentă a proiectului prevede instalarea a cca 250 de puncte termice individuale (PTI) școli și alte clădiri publice din mun. Chișinău.
Proiectul va fi implementat în perioada 2024 – 2029 cu un buget total de 54.5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 milioane urmează a fi oferite de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Grupul Băncii Mondiale), sub formă de împrumut, iar 4.5 milioane de dolari SUA sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, care urmează a fi oferite de către Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW).