În perioada 2-8 iunie curent, Elena Copoț, secretara Consiliului raional Leova, Ion Bădărău, specialist Direcția Economie, Dezvoltarea Teritoriului și Atragerea investițiilor și reprezentatul mediului de afaceri Dinu Ciobanu, au participat în cadrul unei vizite de studiu în Austria.
Participanții au avut ocazia să cunoască o Asociație de Turism ,,Rute 66”,, cu o vastă experiență, urmată de o discuție cu directoarea Asociației și primarul orașului Feldbach, despre importanța turismului ca prioritate națională pentru Austria. Ulterior au început explorarea Austriei prin vizitarea obiectivelor din domeniul turismului agricol în frumoasa zonă Vulkanland, la renumita crama Krispel, renumitul producător de oțet Golles și de ciocolată Zotter, descoperind bogata tradiție agricolă și culinară din Vulkanland. Au vizitat Castelul Kornberg, care a fost menţionat pentru prima data în 1284 şi era destinat sa acceseze fortificaţia Riegersburg din apropiere.
În continuare grupul a făcut cunoștință cu mediul de afaceri și oportunitățile din regiune, cu inovațiile din diferite domenii într-o discuție cu 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐥𝐚𝐧𝐝. Au fost familiarizați despre ,,𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐮𝐩 𝐏𝐚𝐧𝐧𝐨𝐧𝐢𝐚 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐞-𝐮𝐩” – 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐢𝐨𝐬 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐚̆ 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐮𝐩-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐔𝐧𝐠𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐬̦𝐢 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚 în accelerarea afacerilor lor. Au vizitat o celebră școală de vinificație din regiune, unde au aflat mai multe informații despre curricula școlară din această instituție, condițiile de studii și trai ale elevilor, despre plasarea în lor ulterioară în câmpul muncii, despre marketingul vitivinicol ș.a. În aceiași zi grupul a vizitat și 𝐟𝐚𝐛𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐬̦𝐚𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐒𝐙𝐈𝐆𝐄𝐓𝐈.
În cea de-a treia zi participanții au descoperit capitala Austriei prin prisma mai multor evenimente dedicate ecosistemului antreprenorial și a început la 𝐕𝐢𝐞𝐧𝐧𝐚𝐔𝐏, care este un festival de antreprenoriat și inovație, cu accent pe activități ecologice, durabile și ecologice. Descoperirile au continuat la 𝐈𝐍𝐒𝐈𝐃𝐄𝐎𝐔𝐓 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐢𝐭, un eveniment care pune în discuție utilizarea inovațiilor precum blockchain și robotică pentru a aborda provocările globale stringente legate de schimbările climatice, economie circulară și sustenabilitate. De asemenea, au avut ocazia de a se întâlni cu reprezentanții Agenției de Investiții din Viena, unde au discutat despre oportunități de investiții. Iar ziua s-a încheiat cu o incursiune în moștenirea culturală și istorică a acestui faimos oraș.
Impresionantă a fost vizita la 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐭𝐞𝐥𝐚𝐮, 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐰𝐚𝐫𝐦𝐞 𝐖𝐞𝐢𝐧, ceea ce în traducere înseamnă Incineratorul de gunoi din Viena, a cărui construcție este una foarte interesantă, abstractă și bizară pe alocuri, cu forme ciudate pentru o constructie și cu un colorit viu, e ca o uriașă jucarie pentru copii. Deși procesează gunoaie, acest incinerator nu produce reacția de respingere pe care o provoacă, in general, astfel de instalații, ba din contra, aceasta este chiar un obiectiv turistic al Vienei. Căldura rezultată din arderea deșeurilor este folosită pentru încălzirea apei și a spațiilor de locuit în zone mari ale orașului. Rețeaua de conducte pe care o gestionează este considerată a fi una dintre cele mai mari din Europa. Incineratorul este proiectat să-și genereze singur electricitatea de care are nevoie pentru a funcționa. De asemenea, acesta respectă standarde foarte stricte privind protecția mediului înconjurător, astfel, că pe turn trăiesc păsări, ceea ce denotă faptul, că fumul, pe care îl generează incineratorul nu este unul toxic.
Au urmat vizite la Agenția de Dezvoltare a Business-ului, Centrul Tehnologic, Cartierul Inovației, Seestadt Aspern, care este un oraș inteligent și este unul dintre cele mai mari și ambițioase proiecte de dezvoltare urbană din Europa. Acest oraș este un exemplu de planificare urbană modernă, în care se pun accente pe sustenabilitate, eficiență energetică și pe calitatea vieții locuitorilor lui. Participanții au fost impresionați de tehnologiile și soluțiile inteligente implementate, pentru a crea un mediu urban optimizat și prietenos cu mediul.
𝐴𝑐𝑒𝑎𝑠𝑡𝑎̆ 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑎̆ 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 @𝐺𝐼𝑍 𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑎, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑖 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑡𝑖𝑣, 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑟𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐸𝑈4𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑎: 𝐿𝑜𝑐𝑎𝑙 𝐶𝑜𝑚𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑖𝑒𝑠, 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑈𝑛𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛𝑎̆, 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙 𝐹𝑒𝑑𝑒𝑟𝑎𝑙 𝐺𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝐶𝑜𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒 𝐸𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐𝑎̆ 𝑠̧𝑖 𝐷𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒 (𝐵𝑀𝑍), 𝐶𝑜𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑟𝑖𝑎𝑐𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝐷𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒 (𝐴𝐷𝐶) 𝑠̦𝑖 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙 𝐴𝑓𝑎𝑐𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝐸𝑥𝑡𝑒𝑟𝑛𝑒 𝑎𝑙 𝑅𝑒𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑃𝑜𝑙𝑜𝑛𝑒 – 𝐴𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑎 𝑃𝑜𝑙𝑜𝑛𝑖𝑒𝑖 𝑠̦𝑖 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝑔𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎̆ 𝑎 𝐺𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑖𝑒𝑖 (𝐺𝐼𝑍), 𝐴𝑔𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑎 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑟𝑖𝑎𝑐𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝐷𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒 (𝐴𝐷𝐴) 𝑠̦𝑖 𝑆𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑟𝑖𝑡𝑦 𝐹𝑢𝑛𝑑 𝑃𝐿 𝑖𝑛 𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑎.