Grupurile de autori de manuale școlare vor fi remunerați cu minim 20% din valoarea contractului cu editura sau cu minim 50% din prețul de achiziționare, stabilit în cuantum de un salariu mediu lunar pe economie pentru o coală de autor. O decizie în acest sens a fost aprobată de cabinetul de miniștri.
Astfel, spre exemplu, dacă pentru un titlu de manual cu 160 de pagini valoarea contractului de achiziție va fi de 1 milion de lei, atunci grupul de autori va fi remunerat cu 200 mii de lei, adică 20% din valoarea totală a contractului. În cazul unui grup format din 4 autori, fiecare autor va beneficia de 50 mii de lei. Iar dacă valoarea contractului unui titlu de manual este de 500 mii de lei, grupul de autori va fi remunerat cu 10 salarii medii lunare pe economie, ceea ce în 2024 reprezintă 137 mii de lei.
Potrivit secretarului de stat Galina Rusu, decizia vine să încurajeze și să motiveze participarea activă la elaborarea manualelor școlare a colectivelor de autori.
Documentul mai prevede că Ministerul Educației și Cercetării va achiziționa și plasa pe pagina sa oficială versiunea digitală a proiectelor de manuale de înaltă calitate, care au fost ofertate în cadrul licitațiilor pentru achizițiile de manuale și au acumulat minim 90% din punctajul pentru calitatea ofertei, dar nu au fost declarate câștigătoare.
Menționăm că, pentru anul 2024 MEC a lansat achiziția a 67 de titluri de manuale școlare. Doar pentru 46 de titluri de manuale au fost depuse oferte. Dintre acestea, pentru 5 titluri ofertele de manuale nu au acumulat minim 80% din punctajul pentru calitate și au fost excluse din concurs. Pentru anul de studii 2024-2025 sunt pregătite pentru tipar 41 de titluri de manuale cu un tiraj total de peste un milion de exemplare.