În perioada 8-10 mai 2024, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a fost gazda Conferinței Naționale„Tinerii și rolul lor în procesul de integrare europeană”. Evenimentul a adus împreună peste 50 de tineri din diverse regiuni ale Republicii Moldova și din România, reprezentândconsilii ale elevilor, centre de tineret și organizații studențești, pentru a participa la un dialog constructiv despre oportunitățilede implicare în contextul integrării europene.
Conferința a servit drept platformă esențială pentru dialog șiacțiune, încurajând și inspirând tinerii să devină lideri proactiviîn procesul de integrare europeană și oferindu-le oportunitateasă-și exprime viziunile și să se implice în discuții constructive privind viitorul țărilor lor. Evenimentul a inclus 10 paneluri de discuții pe teme importante, precum dezvoltarea sectorului de tineret în Republica Moldova din perspectiva valorilor europene, rolul partidelor politice în promovarea tinerilor în viața politică, rolul Centrelor de Informare UE și a Euro cluburilor înmobilizarea tinerilor pentru o Moldovă europeană, rolulcooperării transfrontaliere în procesul de integrare europeană a RM, dezinformarea în era digitală.
În cadrul evenimentului au participat experți din RepublicaMoldova și România, care au împărtășit perspective și practicide succes în domeniul politicilor de tineret și integrăriieuropene. Participanții au avut ocazia să viziteze centrele de tineret din Cahul și să cunoască orașul, având parte de experiențe culturale și de socializare edificatoare.
Conferința a fost însoțită de mesaje puternice din partea liderilorlocali și naționali, care au subliniat importanța rolului activ al tinerilor în societate. Sergiu Cornea, Rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, a îndemnat tineriisă fie proactivi și să participe la modelarea viitorului Moldovei: „Viitorul acestei țări depinde de voi!” a subliniat rectorul.
Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul, a vorbit despreimportanța investițiilor în tineret și a reflectat asupra necesitățiide a pregăti specialiști bine informați și activi în procesele de integrare europeană. „Investim în tineri acum, pentru că ei sunt viitorul nostru”, a afirmat primarul.
„Este foarte important să ne implicăm, să conștientizămimportanța tinerilor într-o comunitate, în procesul de aderareeuropeană și în procesul de finanțare a unor idei. Vă încurajez săparticipați activ în programe de Erasmus, să dezvoltațicompetențe și abilități necesare, să candidați pentru diverse funcții în Parlamentul European al Tinerilor” a menționatNicolae Mocanu, Administrator al Fundației Inotek.
Participanții au apreciat oportunitățile valoroase furnizate încadrul evenimentului, precum și calitatea discuțiilor șireceptivitatea vorbitorilor în cadrul panelurilor. Evenimentul le-a permis tinerilor să obțină perspective mai clare asupra moduluiîn care pot contribui la procesul de integrare europeană și la dezvoltarea comunităților lor. Această experiență a consolidatvoința lor de implicare și i-a motivat să își asume un rol activ înmodelarea viitorului Republicii Moldova.
„Mă bucur că organizăm astfel de evenimente pentru tineri, că îiinformăm consecvent despre motivele pentru care ar trebui săaderăm la Uniunea Europeană. Am realizat cu entuziasm cătinerii sunt interesați, că adresează întrebări relevante, exprimându-și dorința de a merge în această direcție” a menționat Dilear Frolov, coordonator de voluntari al CentrulMunicipal de Tineret Cahul.
„Conferința a fost pentru mine un prilej de a cunoaște mai multedetalii despre oportunitățile oferite de UE pentru tinerii din Republica Moldova. Sunt recunoscătoare vorbitorilor din România care au împărtășit experiența lor și ne-au comunicatcum se dezvoltă Programul Capitalei Tineretului în România. Am aflat multe informații utile și numeroase idei pe care le putem implementa aici, acasă, la Cahul” a menționat Cătălina Mocanu, reprezentantă AO Perspectiva.
Conferința națională „Tinerii și rolul lor în procesul de integrareeuropeană” a fost organizată de Fundația INOTEK în parteneriatcu Primăria municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a Ministerului Educației și Cercetăriial Republicii Moldova și Agenției Naționale pentru Tineret, încadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024”