Secretarul de stat Iurie Scripnic a realizat joi, 2 mai curent, o vizită de lucru în raionul Basarabeasca. Însoțit de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu și ai direcției agricole din raion, oficialul a avut o serie de întâlniri cu mediul de afaceri din sectorul agroindustrial.
În cadrul întrevederii cu agenții economici, Iurie Scripnic a subliniat angajamentul ministerului pentru promovarea și implementarea practicilor sustenabile în agricultură. De asemenea, a prezentat inițiativele cheie ale MAIA, inclusiv proiectul AGGRI, care vizează sprijinirea dezvoltării durabile în domeniul zootehnic. Un alt punct al discuțiilor a fost obținerea de către Republica Moldova a dreptului de export pentru carne și ouă de pasăre în țările UE, evidențiind astfel progresele semnificative în alinierea la standardele internaționale. Totodată, Secretarul de stat a informat despre măsurile de reorganizare și modernizare în cadrul ministerului, evidențiind crearea Camerelor agricole după modelul UE.
„În ultima perioadă, la minister au fost realizate progrese semnificative în promovarea dezvoltării durabile a sectorului agricol în Republica Moldova. Printre inițiativele recente se numără selectarea a trei asociații de utilizatori de apă pentru irigare, în scopul finanțării prin programul de granturi AGGRI, precum și planurile de creare a 10 Camere agricole la nivel regional și a unei Camere agricole naționale, care vor consolida sprijinul pentru fermieri din în întreaga țară. De asemenea, cu sprijinul financiar al donatorilor externi, se dorește crearea Sistemului Informațional Agricol Integrat “e-ANSA”, care va centraliza și gestiona toate datele relevante din domeniul agroalimentar, contribuind la eficientizarea proceselor și luarea deciziilor în sector. Ministerul se dedică și procesului de transpunere a Acquis-ului Uniunii Europene în legislația națională”, a comunicat oficialul.
Iurie Scripnic a mai informat că Guvernul acordă atenție sporită procesului de subvenționare în agricultură, fiind angajat să susțină crescătorii de animale prin acordarea plăților directe per kilogramul de lapte/carne și per cap de junincă până la prima fătare.
„MAIA a depus eforturi și pentru îmbunătățirea procesului de subvenționare, dublând numărul de angajați ai AIPA pentru o procesare mai rapidă a dosarelor fermierilor. Observăm că numărul de cereri depuse pentru subvenționare a crescut semnificativ, de la aproximativ 2200 în 2021 la aproximativ 16000 în 2023”, a menționat oficialul.
Pe lângă discuții, echipa MAIA a avut o serie de întâlniri cu fermieri locali, vizitând fermele de struți și de caprine din raionul Basarabeasca. Aceste vizite au oferit oportunitatea de a înțelege mai bine nevoile și provocările cu care se confruntă fermierii în activitatea cotidiană și de a stabili strategii pentru sprijinirea lor în cadrul politicilor și programelor de subvenționare.
Fermierii și-au exprimat intenția de a majora efectivul de animale, de a crește productivitatea acestora și de a moderniza exploatațiile prin accesarea programelor de subvenționare disponibile. De asemenea, s-a subliniat importanța adaptării treptate a exploatațiilor la standardele comunitare, ceea ce poate contribui la creșterea competitivității și la îmbunătățirea performanțelor în sectorul agricol.
În final, Iurie Scripnic a subliniat angajamentul ministerului pentru sprijinirea fermierilor și pentru facilitarea adaptării fermelor la cerințele Uniunii Europene. De asemenea, a reafirmat determinarea Guvernului Republicii Moldova de a continua acordarea subvențiilor și sprijinul pentru sectorul agricol.