A fost finalizat Proiectul „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”, destinat pentru 22 de instituții publice municipale. Este vorba de 14 licee, 5 grădinițe și 3 spitale.
Potrivit Primăriei, este cel mai de anvergură proiect în domeniul eficienței energetice a clădirilor publice la ziua de astăzi nu doar în Capitală, dar și în Republica Moldova.
Suprafața totală a instituțiilor este de peste 180 mii m2 iar numărul beneficiarilor finali ai proiectului se ridică la circa 35 de mii de persoane, anual.
Proiectul „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”, realizat cu suportul finanțatorilor europeni: BERD, BEI și Fondul E5P a contribuit la creșterea performanței clădirilor instituțiilor beneficiare, la reducerea costurilor pentru întreținere, dar și la crearea de condiții mai bune, la standarde europene: pentru medici și pacienți, elevi și profesori, educatori și micuții de la grădiniță.
,,Înainte de demararea proiectului, în unele instituții temperatura în săli în perioada rece era de 15-18 grade. Încălzirea se făcea inclusiv cu reșouri, aparate de aer condiționat, boilere, etc.. Am avut ca obiectiv să reducem cu 25% consumul de energie termică și electrică, să asigurăm standardul de confort termic interior (22 grade), să asigurăm condiții confortabile de iluminare, aerisire și de securitate a sănătății (azbest).
Astfel, pentru energia termică obiectivul inițial stabilit de diminuare era cu 25%, însă, în rezultatul lucrărilor de reabilitare, s-a stabilit o diminuare a consumului termic cu 47%.
Pentru energie electrică, obiectivul inițial stabilit de diminuare era cu 24% iar cel atins este de 45%.
Deci, în mediu un consum de 2 ori mai mic, în condițiile unui confort termic asigurat de 22-24 grade, precum și eliminarea tuturor echipamentelor pentru încălzire și apă caldă. Un moment inovativ este instalarea panourilor fotovoltaice, ceea ce a permis instituțiilor sa producă energie electrică”, a menţionat Primarul General al Capitalei, Ion Ceban.
Aceste obiective au fost realizate printr-un complex de măsuri, care includeau lucrări de: termoizolare a pereților, subsol, acoperiș, schimbare ferestre și uși vechi, modernizarea punctelor termice și rețelelor de termoficare, instalare iluminare led, instalare sisteme fotovoltaice și ventilație, precum și înlăturarea azbestului.
,,Am avut unele greutăți în unele etape, care au fost depășite datorită consilierului Ala Mîrza, care a coordonat acest proiect dar și multe alte proiecte din alte domenii.
Vreau să mulțumesc din suflet tuturor celor care s-au implicat la fiecare etapă de realizare a proiectului, echipei de implementare a proiectului și inginerilor, finanțatorilor, BERD, BEI și Fondului E5P, direcțiilor de resort ale primăriei și nu în ultimul rând conducătorilor tuturor instituțiilor educaționale, directorilor de școli și grădinițe și directorilor celor trei spitale municipale”, a adăugat edilul Capitalei.
Proiectul de pionierat în acest domeniu a fost implementat de Primăria Chișinău cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții, și Fondul parteneriatului estic pentru eficiență energetică (E5P) cu un buget de 25 milioane de Euro (500 milioane de lei), inclusiv componentă de grant de 5 milioane de Euro.