Secretarul de stat al MAIA Iurie Scripnic, împreună cu șefa direcției Industria Alimentară Stela Blîndu și cu șeful direcției juridice a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) Dumitru Popovici au întreprins o vizită de lucru în raioanele Taraclia și Comrat, joi, 11 aprilie curent.
Oficialii s-au întâlnit cu producătorii agricoli, cu reprezentanții asociațiilor de profil și autorităților publice locale, pentru a discuta despre dezvoltarea și modernizarea sectorului agroalimentar în țară.
În cadrul întrevederilor, Iurie Scripnic a prezentat politicile statului privind dezvoltarea zootehniei, accentuând importanța îmbunătățirii cadrului legislativ legat de alocarea subvențiilor în agricultură și necesitatea unei abordări integrate pentru a stimula creșterea producției și a calității produselor. A fost subliniată necesitatea unei colaborări strânse între autorități și sectorul privat, precum și importanța atragerii investițiilor pentru modernizarea fermelor și a procesului de producție. Dumitru Popovici a informat participanții despre modalitățile de accesare a subvențiilor, în timp ce Maxim Pocaznoi, consultant în cadrul UCIMPA a prezentat oportunitățile proiectului AGGRI.
Discuțiile au fost succedate de o vizită la cel mai mare combinat de panificație din sudul țării, situat în orașul Taraclia, la o fermă de prăsilă și o unitate de procesare a laptelui de oaie din Comrat.
Combinatul de panificație din Taraclia a fost înființat în anul 1994 și s-a specializat inițial în transportul internațional. Pe teritoriul întreprinderii a funcționat o cofetărie, pe baza căreia a fost deschisă prima mini-brutărie în același an. În 2008, întreprinderea a fost reorganizată. În prezent, în Republica Moldova funcționează deja cinci brutării: două în Taraclia, una în Comrat, una în Anenii Noi și una în Drochia. În curând va fi deschisă încă o brutărie robotizată, care va produce produse de panificație pentru export. Circa 17-20 la suta din producție se vinde pe piața externă. Accentul este pus pe unitatea tradițiilor, a valorilor și pe simbioza rețetelor și a caracteristicilor culturale. Compania Milina nu numai că se străduiește să introducă inovații, ci și păstrează cu grijă tradițiile străvechi de coacere. Compania se mândrește în special cu pâinea făcută din făină de calitate superioară „Milina”, „Yuzhny”, precum și cu pâinea din grâu-secară „Monastyrsky” și „Monastyrsky cu chimen”, care sunt produse pe bază de aluat de secară, conform rețetei originale. La producerea pâinii se folosesc 4 ingrediente: făina, apa, sare și maia. Materia primă pentru producerea articolelor de panificație este achiziționată în regiune. Iurie Scripnic a fost informat despre procesul de producere, tehnologiile implementate și condițiile de munca ale angajaților. La întreprindere lucrează peste 700 de persoane.
Ferma din Comrat este specializată în creșterea ovinelor din rasa Assaf, recunoscute pentru productivitatea înaltă de lapte, dar care necesită condiții optime de întreținere. Proprietarul Stepan Gaidarji a împărtășit experiența sa în domeniul zootehnic, prezentând fermă de prăsilă și facilitățile unității de procesare a laptelui de oaie.
Oficialii MAIA întreprind săptămânal vizite în teritoriu, unde se întâlnesc și discută cu agricultorii pentru a înțelege și a răspunde necesităților acestora.