358 de producători agricoli au aflat care sunt tehnologiile și soluțiile de eficiență energetică accesibile și durabile, cum acestea funcționează și cum adoptarea lor le-ar putea îmbunătăți afacerile. Cu sprijinul PNUD și al Guvernului Japoniei, au fost organizate 10 sesiuni de informare, care au acoperit 16 raioane-țintă: Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul, Taraclia.
„Am observat un interes major. Au fost foarte multe întrebări. Necesitatea de a cunoaște informații despre acest domeniu, dar și necesitatea de a folosi tehnologii eficiente energetic este foarte mare”, susține Sergiu Robu, expert în eficiență energetică.
Participanții au aflat cum să adopte sursele de energie regenerabile și la ce provocări să se aștepte; cum principiile dezvoltării durabile pot fi aplicate pentru a asigura un viitor energetic sustenabil; care tehnologii pot îmbunătăți eficiența energetică în sectorul agricol; care sunt avantajele și cum poate fi folosită microenergetica ca soluție flexibilă în contextul specific al agriculturii, dar și cum să calculeze singuri rentabilitatea în utilizarea tehnologiilor de eficiență energetică.
„Sursele regenerabile sunt scumpe în general, deși tot mai accesibile pe an ce trece, dar afacerile mici, producătorii agricoli mici nu-și prea permit singuri astfel de investiții. În cazul în care sunt susținuți de partenerii de dezvoltare, perioada de răscumpărare a unei instalații scade de la 14 la 3 ani. Pentru agricultori este foarte motivant acest lucru”, explică expertul Sergiu Robu.
„Această sesiune de informare este foarte utilă pentru noi și a venit tocmai la timp, căci avem intenția de a instala panouri solare, dar nu eram tare inițiați. Am aflat, de exemplu, care sunt avantajele, dar și dezavantajele dintre diferite tipuri de panouri solare. Până acum, pentru mine era complet necunoscută această informație, nu aș fi putut lua o decizie corectă. La fel și cu invertoarele, m-am lămurit în diferențe și tipuri”, spune Viorica Guțu din Sîngerei, care împreună cu soțul cresc cereale.
Ei intenționează să dezvolte direcția de procesare, să producă furaje pentru iepuri și alte animale. Au tehnică agricolă, un depozit de producere, dar încăperea nu este încălzită, nu are condiții de lucru, plus utilajele pentru procesare vor consuma energie, de aceea sunt interesați de soluțiile eficiente energetic.
Casapciuc Veaceslav din satul Zarojeni, raionul Florești, practică agricultura de mai bine de 20 de ani. Cultivă grâu, porumb și floarea soarelui pe 80 de hectare de pământ, ceea ce este puțin, spune el. „Este interesant și-mi place pământul, dacă nu-ți place, n-ai cum să fii agricultor”, este convins Veaceslav, deși admite că nu-i deloc ușor să fii agricultor, mai ales când câștigul abia acoperă ratele la credite și nu mai rămâne nimic pentru investiții, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Împreună cu soția cresc și legume în seră și de câțiva ani planifică să-și instaleze panouri fotovoltaice, dar nu au reușit să adune banii necesari. A venit la sesiunea de instruire în speranța că va afla „cum mai bine de procedat”, că nici aspectele tehnice nu-i sunt cunoscute, dar știe că ceva trebuie să întreprindă pentru că „dacă mulţi dintre noi vom folosi măsuri de eficienţă energetică, vom reduce costurile de energie, ceea ce va spori venitul agricultorilor, creșterea eficienţei afacerilor noastre, îmbunătăţirea mediului înconjurător, a calităţii vieţii și construirea unui viitor mai bun pentru copiii noștri aici, acasă!”
Victoria Cazacu administrează două afaceri de familie în comuna Prajila din raionul Florești. Acum doi ani, a revenit cu totul din străinătate, inclusiv pentru a-și ajuta familia să-și dezvolte afacerea și zice că și-au propus să readucă acasă și alte rude, că au nevoie de muncitori. În mare parte cresc legume și zarzavaturi și au 20 de angajați permanenți și până la 60 sezonieri. Recent au procurat un frigider industrial și o uscătorie, însă au înțeles că „este o problemă costul energiei electrice, iar instalarea panourilor solare ar fi o soluție, deși costul lor tot este destul de mare, dar sper să rezolvăm aceste probleme”, spune Victoria.
„Tematica aceasta este foarte interesantă, căci este foarte actuală. Planific să instalez panouri solare, ca să reduc din costuri. Am mai multe idei de dezvoltare”, spune Victor Cuțuc din satul Copăceni, Sîngerei. Victor deține o fermă de vaci.
„Intenționez să fac o secție de procesare a laptelui, să încălzesc spațiul de producere, să trag apă. Acum dau laptele la punct de colectare, dar nu tot timpul reușesc, avem drum tare rău. Și atunci fac brânză de vaci pe care o vând în raion. Dar am consum mare cu frigiderele. Am și două sere unde cresc legume și aș putea să le fac funcționale și pe timp de iarnă. Mă gândeam și să produc biogaz, aș putea colecta materia primă din sat și din satele vecine”, povestește Victor despre planurile sale.
Prin această inițiativă și prin integrarea tehnologiilor eficiente energetic, PNUD urmărește reducerea semnificativă a impactului negativ a activităților agricole asupra mediului, consolidarea rezilienței afacerilor rurale împotriva provocărilor volatile generate de schimbările climatice, de deficitul de energie și de fluctuațiile pieței, dar și promovarea unui ecosistem de inovare și durabilitate în agricultură, în care participanții la aceste sesiuni de informare să devină promotori ai schimbării și modele în comunitățile lor.
Femeile care practică activități economice agricole din cele 16 raioane în care au fost organizate sesiunile de informare pot obține asistență pentru realizarea soluțiilor de eficiență energetică și energie regenerabilă prin participarea la un concurs de proiecte deschis până pe 15 aprilie 2024.
În total, 75 de proiecte de sporire a rezilienței energetice, în valoare de la 5.000 până la 18.000 de dolari americani, vor fi susținute de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Elveției și Japoniei.
sursa: undp.org